AYVALIK GEZİ REHBERİ / GEZİLECEK YERLER / YEME-İÇME ÖNERİLERİ
Geçmişte Kydonia ismi ile bilinen ve köklü bir geçmişi olan Ayvalık’ın, milattan önce 330’lü yıllara kadar inen geçmişi, Bizans ve Roma uygarlıklarının sona ermesinin ardından 15. yy. ortalarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğini yaşamış.
Ayvalık, Osmanlı Devleti zamanında önemli ticaret merkezleri arasındaydı. Pek çok Avrupa devletinin dış elçiliklerinin bulunduğu Ayvalık’ta daha çok Yunan halk mevcuttu. Ancak Cumhuriyet dönemindeki mübadele ile Balkanlardan gelen Türklerin yerleştiği yerlerden biridir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ayvalık
Kent dokusu Osmanlı döneminde formunu kazanmıştır. Bugünkü Ayvalık’ın kurulması 1430-1440 yıllarına rastlar. Ayvalık o zamanlar limana hâkim bir tepe üzerinde kurulu idi. Doğu Roma İmparatorluğu’nu sıkıştıran Osmanlı İmparatorluğu, Ali bey Adası’nda bir deniz üssü kurmuştur. Daha sonraları şehre Rumlar yerleşmeye başlamış ve kısa sürede Türk nüfusunu aşmışlardır. Osmanlı kaynaklarında Ayvalık adına ilk kez 1772 yılında yayınlanan bir fermanda rastlanır.
Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde Ayvalık
İlçe I. Dünya Savaşı sonrası İzmir’in işgali ile birlikte 29 Mayıs 1919’da Yunan egemenliğine girmiştir. İşgal sonrası Anadolu’da ilk kurşun 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya tarafından atılmıştır. Bu işgal 15 Eylül 1922’ye kadar sürmüştür. 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nda belirtilen Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi gereğince, Girit, Makedonya ve Midilli Türkleri ilçeye yerleştirilmiştir. Burhaniye’ye bağlı varlık gösteren Ayvalık, 19 Mayıs 1928 tarihinde ilçe olmuştur. 1. Dünya Savaşı’ndaki kahramanlarına karşı, büyük bir vefa örneği gösteren Ayvalık kenti ve içerisinde yaşayan halkı, günümüzde sadece sokak ve cadde isimleri ile değil, büyük bir onur ve gururla günlük hayatlarında hatırlamaktadır.
Fotoğraf Kaynak:Ayvalık Belediyesi
Ayvalık’ta Gezip Görülmesi Gereken En Popüler Yerler
- Ayvalık Çarşısı & Tarihi Ayvalık Evleri
- Cunda Adası
- Şeytan Sofrası
- Sarımsaklı Plajı
- Ayazma Kilisesi
- Saatli Camii (Agios Yannis Kilisesi)
- Taksiyarhis Anıt Müzesi
- Badavut Sahili
- Çınarlı Camii (Alibey Cami)
- Küçükköy (Yeniçarohori)
- Güler Pastanesi
- İmren Pastanesi
- Hamidiye Camii
Kesin Gidilmesi Gereken Yerler,
CUNDA ADASI
Cunda Adası Gezilecek Yerler ve Gidilecek Mekanlar I Biyeregitsek
ESKİ AYVALIK EVLERİ
Eski Ayvalık evleri neo-klasik döneme ait binaların güzel örnekleri arasındadır. Özellikle ağaç ve taş işçiliği dikkatleri çekmektedir.
ŞEYTAN SOFRASI
Ayvalık’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Şeytan Sofrası’ dır. Şeytan Sofrası’ nın en büyük özelliği tabii ki gün batımını buradan izlemenin insanda yarattığı harika duygular.
SAATLİ CAMİİ
Adını ise kulelerindeki saatten alır. Kasabanın merkezinde bulunan ve Yunanlar tarafından inşa edilen kilise Agios Lannis adıyla hizmete girmiştir. 1928’de ise bir Camiye dönüştürülmüştür. Ancak minare ve içerisindeki freskler üzerine eklenen ince alçıdan başka herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
KOYLAR VE PLAJLAR,
SARIMSAKLI PLAJI
En popüleri ve en çok bilinen plajları. Kasabanın 8 km. güneyindeki Sarımsaklı plajı 7 kilometre uzunluğundadır ve 100 metre genişliğe kadar ulaşır. Plaj boyunca pek çok otel ve restoran bulunur.
Nasıl Giderim?
https://goo.gl/maps/zf3Ruhnzd6cNUaCD9
ALTINOVA PLAJI
Kasabanın 13 km. güneyinde bulunan bu plaj, piknik alanlarıyla ve ormanıyla da ünlüdür.
Nasıl Giderim?
https://goo.gl/maps/7oMKVAn1mSQ44cvLA
BADAVUT KOYU
İnce ve temiz kum yapısı ve berrak deniziyle görülmeye değerdir. Bu plajlar dışında Duba ve Armutçuk plajları da bulunmaktadır.
Nasıl Giderim?
https://goo.gl/maps/1kBwTb1WG7dkZUGK6
BÖLGEYE YAKIN ALTERNATİF ROTALAR,
BADEMLİ KOYU / DİKİLİ
Bademli Köyü, İzmir ile Ayvalık arasında kendine yer edinmiş, Midilli ile komşu, Maldivler kadar turkuaz ama oradan bile daha temiz bir denize sahip harika bir yer.
BALIKESİR GÖMEÇ / KARAAĞAÇ MEVKİ,
Güvercin Koyu,
Artur Güvercin Koyu Plajı: Bu 40 metre uzunluk, kumluk plajı Artur Güvercin Resort`a aittir. Ayvalık`ın kuzeyinde bulunmaktadır. Arabayla kolayca ulaşılabilir ve 2012den beri Mavi Bayraklı plajdır. Ayvalık ve Edremit arasında yer alan bölgede özel bir işletme olan Artur Beach plajlarında denize girilebilir yerler arasında.
Nasıl Giderim?
https://goo.gl/maps/sk4GSx6C4SRJzN6GA
BURHANİYE ÖREN PLAJLARI,
2005 yılında aldığı mavi bayraklarla temiz deniz suyu ile çevre bilincine duyarlı halkı ile kendini göstermiştir. Örenin denizi berrak ve masmavidir. Denize ilk girenlere ilk başta biraz soğuk gelebilir, fakat alıştıktan sonra yazın o nemli sıcağında eşsiz bir keyif vermektedir.
Nasıl Giderim?
https://goo.gl/maps/qD8LsDdhtLwUmjJu7
Ayvalık’ta Kalınacak Yerler Ve Konaklama Seçenekleri
Küçük bir tatil kasabası olmasına rağmen, Ayvalık’ta konaklama için pek çok seçenek bulunuyor. Bu sayede farklı bütçe ve zevklere hitap eden oteller bulmak mümkün oluyor.
Ayvalık’ta otel fiyatları doğal olarak yaz aylarında artıyor, kışın daha ekonomik. Sizlere yaz aylarında ortalama fiyatları sunmaya çalıştık.
- Lüks 5/4 Yıldızlı Ayvalık Otelleri: 700 – 1.700 TL
- Orta Seviye Ayvalık Otelleri: 300 – 600 TL
- Ekonomik Ayvalık Otelleri: 200 – 300 TL
İki kişilik ortalama otel fiyatı 500 TL ile 2250 TL (2022 Ağustos) arasında değişkenlik gösteriyor.
(Enuygun.com Ayvalık otelleri sayfasından ortalama fiyatlar alınmıştır.)
Öneriler,
- Pansiyonlar.
- Ayvalık Otelleri.
- Ortunç Hotel.
- Cunda Despot Evi-Hotel.
- D Resort Murat Reis Ayvalık.
- Haliç Park Otel Ayvalık.
- Grand Hotel Temizel.
- Zeytinci Olivera Resort Hotel
Ayvalık Lüks Otel Tavsiyeleri
Ayvalık seyahatiniz süresince kendinizi iyi hissedeceğiniz en iyi otellerde kalmak isteyebilirsiniz. Bunun için ilçenin en gözde konumunda bulunan ve hizmet anlayışlarıyla öne çıkan 3 oteli sizin için seçtik.
Ortunç
Cunda Despot Evi
Ayvalık Ekonomik Otel Tavsiyeleri
Ayvalık’ta her 3 bölgede de uygun fiyatlı konaklama seçeneği mevcut. Bunlar arasında hem pansiyon hem de oteller yer alıyor. Ayvalık ucuz otel tavsiyelerimiz ise bu şekilde,
Nilüfer Otel Ayvalık
Kum Ada Otel
Mutlu Köy Nostaljik Butik Otel
Mai Pansiyon
Ayvalık’ta Ne Nerede Yenir?
Cafe-Tatlı-Kahve Mekân Önerileri
Güler Tatlı hanesi
Tıpkı imren pastanesi gibi Ayvalık ve sakızlı kurabiye deyince ilk akla gelenlerden. Şehir merkezindeki halk bankası aralığında, o işlek sokakta hemen göze çarpıyor.
1946 yılından beri Ayvalık’ın vazgeçilmezlerinden olan ve sakızlı dondurmasıyla ünlenen güler Pastanesi, hem yerli hem de yabancı misafirleri tarafından sık sık ziyaret edilir.
Ne yemeliyim?
Lor tatlıları, zeytinli baklavası, sakızlı dondurması, üzümlü kek ve kahvaltıda çubuk yemelisin.
Nasıl Giderim?
https://goo.gl/maps/tmJjKSbeMTyX9Vyt8
Macaron Muhallebicisi
Macaron Muhallebicisi Ayvalık’ın gözde yerlerinden biri. Geniş tatlı menüsüne sahip olan Macaron’da en sık tercih edilen ürün tabii ki onların ününe ün katan muhallebileri.
Ne yemeliyim?
Bademli ve çikolatalı sakızlı muhallebi çok lezzetli. Yanında reyhan şerbeti önerilir.
Nasıl Giderim?
https://g.page/macaronmuhallebicisi?share
Kahvaltı
Pinola
Kahvaltı saati kaçarsa kahve içmek için de oldukça güzel bir yer. Pazartesi hariç her gün 9:00-18:00 arası açıklar, gideceklere duyurulur! Pizza
Onbeş
Ayvalık’ta biraz da güzel pizza yiyelim derseniz Onbeş tam sizlik bir yer olabilir.
Ayaküstü Ne Yesek?
Ayvalık’ta Tost Nerede Yenir?
Ayvalık sınırlarından tost yemeden dönmeyi aklınızdan bile geçirmeyin! Peki, doyurucu lezzeti ve bol malzemeli sunumuyla yöreye özgü bir marka haline gelmiş Ayvalık tostu Ayvalık’ta nerede yenir? Sorunuzun cevabı meşhur Ayvalık Tostçular Çarşısı’nda!
Mesut, Sürçam ve Avşar herkesin yazdığı yerler evet buralarda yiyebilirsiniz ancak bizim önerimiz sizlere,
Hacıoğlu Aşkın Tost Evi olacak
Her sene Avşar da yerdik bu sefer Aşkın’ı deneyimledik. Orijinal Ayvalık tostunda tulum, sucuk, domates oluyormuş yeni öğrendik. Full dediğinizde bir de turşu ekliyorlar. İçinden salam sosis fışkırmıyor ama tadı lezzetli. Sucuğun tadı çok güzel. Ayran tuzlu Havran yöresinin Ünlü ayranı
Özer hisar
Karışık Ayvalık Tost 35 TL, Ayran 15 TL
Nasıl Giderim?
https://goo.gl/maps/yv6D9kvrTP8mXFUz9
Hamburger
Bonjo
Butik Hamburgerci Mushroom burger ve falafel gerçekten çok iyiydi. Ortalamaya göre fiyatlar bir tık fazla gelebilir ama ciddi anlamda buna değiyor. İstanbul’daki hamburgercilerle yarışır seviyede.
Zeytinyağlılar,
Mor Salkım
Yeme-içme önerilerine Ayvalık’ın en sevdiğimiz zeytinyağlılarını yapan Mor Salkım ile başlayalım. Özellikle Boşnak böreği, taze otlu zeytinyağlıları, şanslıysanız kabak çiçeği dolması ve organik koruk ve karadut suları gerçekten lezzetli oluyor.
Akşam Restoran Önerisi,
Lal Girit Mutfağı
Ayvalık’ta akşam yemeği, için en iyi alternatif mekânlardan Girit mutfağı. Mezeleri ve çeşitli ürünleri başarılı gitmeden rezervasyon yaptırınız.
Yörük Mehmet’in Yeri
Ayvalık’ta lezzetli bir yemek ve güzel bir manzara isterseniz Yörük Mehmet’in yeri aradığınız yer olabilir. Akdeniz ve Türk mutfağı ağırlıklı olan Yörük Mehmet’in yeri Ayvalıkların vazgeçilmezleri arasında.