https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kapalıçarşı
Kapalıçarşının toplam 22 bulunuyor!
Hangisinden içeri Girmeli?
Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler kapıları en büyük olanları.
Fakat en çok kullanılan iki kapısı, Beyazıt ve Nuruosmaniye kapıları. Çünkü çarşının ana caddesi olan Kalpakçılar Caddesi bu iki kapı arasında uzanıyor.
Dünyanın En Çok Ziyaret Edilem Turistik Mekanlarından
Kapalıçarşı’yı Kim İnşaa Etti?
Kapalıçarşı,1954 tarihindeki yangına kadar 20’yi aşkın deprem ve yangın felaketine maruz kalmış, 1894 depreminden sonra yapılan tadilatlarla bugünkü halini almıştır.
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında hizmete açılıp kuruluş yılı ilan edilmişse de, asıl büyük çarşı Kanuni Sultan Süleyman döneminde genişletilmiştir. Zenginlerin mücevher, kıymetli maden, kürk ve silah gibi değerli eşyalarının yanı sıra devlet hazinesinin büyük kısmı da buralardaki kasalarda muhafaza edilmek üzere neredeyse bir kale olarak inşa edilmiştir.
Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biri. Kapalıçarşı’da yaklaşık 4.000 dükkân bulunmaktadır ve bu dükkânlarda toplam çalışan sayısı yaklaşık 25.000’dir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde 500.000′ e yakın insan barındırdığı söylenir.
Nuruosmaniye Kapısı
Ve çarşının en anıtsal kitabeli kapısı olan, Sultan II.Abdülhamit tuğralı Nuruosmaniye Kapısı. “Zinet efza makam-ı muallâ hilâfet-i İslamiyye … diye başlar gider kitâbe. Üstünde de muhteşem bir Arma-i Osmani.
Günümüzde
Eskiden esnafa olan güven duygusu halkın birikmiş parasının, bir banka gibi onlara verilmesine ve işletilmesine neden olurdu. Günümüzde birçok sokaktaki dükkânlar fonksiyon değişikliğine uğramıştır.
Yorgancılar, terlikçiler, fesçiler gibi meslek grupları sadece sokak ismi olarak kalmıştır. Çarşının ana caddesi sayılan sokakta çoğunlukla mücevher dükkânları, buraya açılan yan bir sokakta altıncılar bulunur.
Kapalı Çarşı Günün Her Saati Hareketli
Kapalı Çarşı günün her saatinde hareketli ve kalabalıktır. Esnaf, ziyaretçileri ısrarlı olarak kendi mağazasına çağırır. Çarşı girişinde gelişen konforlu, büyük mağazalar Türkiye’de elde imal edilen ve ihracatı yapılan hemen hemen bütün eşyaları satışa sunmaktadır.
Kapalıçarşı’da alışveriş yaparken dikkat
1) İlk gördüğünüz fiyat son fiyat değildir.
2) Satıcıların temel amacı, size en ucuz ürünü en pahalıya satarak en yüksek karı elde etmek isterler.
3) Aldığınız markalı ürünün orijinal olma olasılığı %50’dir.
Kapalıçarşı Pazar günleri hariç 10:00-16.00 saatleri arasında açıktır.
Pazar ve resmi tatil günleri kapalı.
Kapalıçarşı’ya Nasıl Gidilir?
Lokasyon
Kapalıçarşı, Beyazıt semtinde Beyazıt Camii’nin hemen arka tarafından bir konumda bulunuyor. Konum >>
Ulaşım
Avrupa Yakası İçin,
Kapalıçarşı’ya ulaşım için en pratik yol Bağcılar-Kabataş tramvay hattını kullanmak. Beyazıt durağında indiğinde 3-5 dakikalık yürüme mesafesinde.
Anadolu Yakası İçin,
En kolay ve hızlı ulaşım Marmaray olabilir.Gebze- Kadıköy’den veya Üsküdar’dan binerek Sirkeci durağımda inin.
Yada Eminönüne gelen vapularla binin
Üsküdar-Eminönü
Beykoz-Eminönü
Kadıköy -Eminönü
https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar
Özel Vapur işletmeleri
https://www.turyol.com/TarifeSeferSabit.aspx
Adres ve İletişim
Adres: Kalpakçılar Cad., Kapalıçarşı, Beyazıt, Fatih
Telefon: 0212 519 12 48
Comments 1