KAVALA GEZİLECEK YERLER
Kavala’ya Nasıl Gidilir?
Kavala’da havalimanı olmasına rağmen Ülkemiz‘den Kavala’ya direkt uçuş bulunmuyor. Kavala’ya en yakın noktada Türkiye’de direkt uçuşun olduğu şehir Selanik Bizim gibi İstanbul’da oturanlar için birkaç alternatif var.
Bunun dışında Yunan Adaları’ndan Rodos, Kos, Ikaria, Midilli ve Thassos’dan Kavala’ya feribot seferleri yapılıyor
İstanbul’dan Tekirdağ, Keşan üzerinden İpsala Sınır Kapısını geçerek Dedeağaç üzerinden Kavala’ya gidiliyor. Kavala’yaİstanbul’dan araçla gitmek yaklaşık 6 saat sürüyor. İpsala Sınır Kapısından geçme süresi yoğunluğa göre değişiyor.
Bunlardan birincisi otobüs,
İstanbul’dan Dedeağaç’a her gün sefer düzenliyor. Otobüsle sınıra 4 saat gibi bir sürede ulaşılıyor. Zaten Dedeağaç, sınırdan sadece 40 km uzaklıkta.
https://www.obilet.com/otobus-bileti/istanbul-kavala
https://www.enuygun.com/otobus-bileti/kavala/
Araç İle Gidiş,
Şahsi aracınızla 5 saatlik süre 4 saate kadar düşebilir. Dedeağaç dışında Gümülcine veya Selanik, Atina çevre şehirleri de ziyaret etme imkanınız olur.
Ancak bunun için bazı evraklar gerekiyor.
3.Yeşil sigorta en az 15 günlük yaptırmalısınız. Bunu tüm sigorta şirketleri yapıyor.
4.Yeni ehliyetiniz varsa Yunanistan artık Türk ehliyetini kabul ediyor.
Giriş-Çıkış Nasıl Yapılıyor? Pasaport İşlemleri
Pasaport polisi bu noktada neden ülkeye girmek istediğinizle ilgili sorular yöneltebiliyor. Pasaporttan geçtikten sonrafreeshop alışverişi için uğrayabilirsiniz. Giderken veya dönerken buradan alışveriş yapabilirsiniz. Diğer freeshoplarlakıyasladığımda fiyatların daha uygun olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Yunanistan tarafındaki freeshopauğramanızı tavsiye ediyorum.
Kavala’yı kaç günde gezerim?
Şehri yarım günde rahatlıkla gezebilirsiniz.
Burası Avrupa olabilir ancak eski Türk yurdu ve burada çok Türk yaşıyor. Tarihi eserleri görmek isteyenler için çok boğmadan birkaç yer sıralayacağız. Sonrasında bir şehrin kentin dokusunu o yörenin meşhur yemekleri ile yaşayarak anlarsınız diyerek sizlere mekan önerileri sunacağız.
Şimdi sizlere kesin görmeniz gerekenleri sıralıyoruz. Zaman kaybetmeden yeme-içme turuna çıkabilin diye.
Kavala’da Konaklama
Biz Kavala’da konaklamadık ancak özellikle Panagia yani OldTown (Eski Şehir) bölgesinde onlarca butik otel var. Fiyatları kura rağmen Türkiye’deki otellere göre çok daha ucuz. Kavala genel anlamda hem konaklama hem de yeme-içme açısından uygun bir yer. Bunların dışında birkaç tane de zincir otel ve büyük otel de bulunuyor. Hotels ya da Booking.com sitelerinden araştırmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca Airbnbde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden.
Kavala Kalesi,
Şehrin en görkemli yapılarından biri. Eski şehri bölgesi Panagia’nın en yüksek noktasında yer alan kale, Lombardlar (1204), Franklar (1208), Bizanslılar ve Osmanlılar (1391) tarafından yönetildi.
Kavala Su Kemeri (Kamares)
Aziz Nikolai Kilisesi-1926 yılında minaresi kısaltılıp çan kulesine dönüştürülmüş
Tüm Avrupa şehirlerinde geçmişte değişime uğramış birçok kilise bulunuyor, buda onlardan biri eskiden camiiymiş.
Eski şehre doğru giderken karşınıza ilk olarak Aziz NikolaiKilisesi çıkacak. Aslında burası 1530 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa adına yaptırılmış bir camiymiş. Hatta şehrin en büyük camii olarak yaptırılmış. Ancak 1926 yılında minaresi kısaltılıp çan kulesine dönüştürülmüş ve kiliseye çevrilmiş.
Kavala Eski Şehir – Panagia -Görülmeli
Şehirde ilk keşfedilmesi gereken il yerlerden bizce Panagia adı verilen eski şehir.Ülkemizdeki Bursa cumalıkızık veya Safranbolu havası var çok benziyor.
Halil Bey Camii
(Old Music), Kavala Yarımadasının merkezinde, kalenin yakınında, akropol ve yarımada surlarının yanı başında yer alıyor.
İmaret Kubbeli Osmanlı Yapısı- 3 €. Bir de müze çıkışında kafesi var.
Bunlardan biri de İmaret. 18 kubbeli tipik bir Osmanlı yapısı olan İmaret içerisinde 2 medrese, 2 mescit ve bir imaret yani düşkünler evinin olduğu bir kompleks.
Osmanlı zamanında Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından medrese ve aşevi olarak kullanılan İmaret Mısır Hükümeti tarafından alınmış.
Kavala sokaklarında yürüdükçe başka bir Osmanlı yapısı ile karşılaşıyorsunuz.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa Burada Çok Seviliyor.
Tepeye ulaştığınızda sizi Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘nın evi, büstü ve bir kilise karşılıyor. Kavala’da doğmuş bir Osmanlı’nın Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Paşa, şehirde büstü dikilecek kadar seviliyor. Bunun başlıca nedeni ise Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başkaldırıp kendi hanedanını kurması. Aynı İmaret’de olduğu gibi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evi de Mısır’ın devletinin malı
Yazın Plajları Ücretsiz
Biz kış aylarında ziyaret ettiğimiz için çok fazla mekan açık değildi yazın buralar daha canlı ve kalabalık.
Kasım sonunda gittiğim için Kavala’nın plajlarına gitme imkanı olmadı. Ancak sizler yaza doğru gidecek olursanız, şehir içindeki plajlardan çok Amolfi ve Keramoti Kalamitsa, plajlarını deneyebilirsiniz. Buralarda şezlong ve şemsiyelere ücret alınmıyor tüm Avrupa şehirlerinde olduğu gibi.
Şehrin Dokusunu Hisset Merkezde Yürüyüşe Çıkın
Kavala’nın en turistik ve canlı caddesi olan Kyprou yani Kıbrıs Caddesi. Kapnergatis Meydanı’ndan Kıbrıs Caddesi’ne doğru yürüdüğünüzde bu arnavut kaldırımlı renkli caddeye geleceksiniz. Bu rota ile ilerlerken sırasıyla Lazarist Manastırı, Wix Binası, Belediye Binası, Megali Leschi ve Tokos Binasını göreceksiniz.
Nerede ne yenir ne içilir?
Ağırlıklı olarak deniz ürünlerinin hâkim olduğu Kavala mutfağında, Yunan döneri gyrosun(CAYRO) Bildiğiniz bizim tavuk döneri 😉
Sabah saatlerinde birçok yerde mis gibi bol yağlı Börek kokusu gelecektir. Bu koku meşhur Kavala Böreğinin kokusu. Türk böreği olarak da bilinen, dev bir milföy tarzı puffböreğin içine tulum ya da kaşar tarzı peynirler konarak hazırlanıyor. Ispanaklı, patatesli ve kıymalı çeşitleri de var Kimi yerlerde tek büyük parça halinde kimi yerlerde de kol böreği gibi parçalanarak satılıyor. Tanesi 2,5 – 3 Euro’ya satılıyor.
Orea Mitilini’ Deniz Ürünleri Restoran Önerisi
Yani Türkçesi “Güzel Midilli” olan yere.50 yıldır Kavala‘dasahilde aynı yerde hizmet veren bir tavernaymış burası. 2007 yılında geçirdiği tadilat ile birlikte lokantanın yeni sahibi Bay Andreas.(Harbiyiyorum) önerisi olarak buraya gittik.
Tavuk şişe benzeyen souvlaki, musakka, kabak kızartması, dolmaki, caciki, Yunan salatası gibi Ege kıyılarından hâkim olduğumuz zeytinyağlı lezzetler Kavala’da mutlaka ağzınızın tadına göre bir şeyler bulabileceğinizi gösteriyor.
Meşhur Kavala Kurabiyesi’nin Ana Vatanı.Ege bölgesinde her benzin istasyonunda bulunan kavalanın kurabiyerini şimdi yerinde tadıcaz.
Kourabies Lovies, Marmelo ve Koyrabiedes Iosifidis. Lovies’in satış dükkanı Marmelo’nun hemen karşısında.
Kavala’da birçok yerde Kavala kurabiyesi satan dükkan var. Birçok dükkanda paketli aynı ürünler satılıyor. En iyisini bulmak zor olmuyor.
En Meşhuru, ‘’Chirisantidis ‘’olan Marka
Ancak mekan içinde satılan açık kurabiyeci merkezde,
Kostandinos Şef’in Kavala kurabiyecisi
Bademli un kurabiyeleri özellikle çay ile oldukça güzel gidiyor. Çikolatalı, limonlu hatta uzolusu bile olan Kaval kurabiyesinin paketi 4-5€’dan satılıyor
İmaret Otelde Birşeyler İçebilirsiniz
Günümüzde önemli bir ziyaret noktası olan İmaret, aynı zamanda şehrin en lüks oteli. Burada oturup bir Grek kahve veya Türk kahvesinin yanı sıra son yıllarda Yunan gençlerinin milli içeceği haline gelen frappeyi de tercih edebilirsiniz.
Osmanlı Döneminde Tütün Şehri,
Kavala geçmiş zamanlarda tütün ile ünlenen bir şehir. Tütün depoları, fabrikaları ve tütün tüccarlarının hoş mimariye sahip evlerinin bulunduğu sokakları dolaşmak ve tarihi hissetmek için Filippou ve El. Venizelou Caddeleri çevresinde dolaşın.İsterseniz tütün müzesini gezin.
Yöresel Pazarları Gezin
Her Cumartesi günü Kavala’nın meyve, sebze ve giyim pazarı Kavala Arkeoloji Müzesi’nin hemen yanındaki otopark alanında kuruluyor.
Kavala Yunan Simidinden Tadın
Burada ismine koulouri deseler de görünüm ve lezzet olarak bildiğimiz simit olduğunu söylemeliyiz.
Kavala Frappesi
Tercihinizi alkolsüz içeceklerden yana kullanacaksanız frappeTrakya’da oldukça yaygın olarak tüketiliyor.Bu nedenle Kavala’da yorulduğunuz bir anda bir frappe alabilir ve şehrin siluetinde uzaklara dalabilirsiniz
Comments 3