Almanya, yaşamak için belkide dünyanın en büyük sosyal devleti ,yurt dışında yaşamak isteyen birçok kişi için Almanya listenin en üst sıralarında yer alır. Almanya’ya taşınmayı düşünüyorsanız veya çalışmak için arayış içerisindeyseniz yazımıza göz atın.
Almanya’da yaşamak için yapmanız gerekenler,
1. Wohnungsgeberbestätigung (Ev sahibi onay belgesi)
Almanya’ya taşınma tarihinizden en geç iki hafta içerisinde Wohnungsgeberbescheinigung adlı belgeyi almanız gerekmektedir.Bu belgenin amacı bireyin yasal kayıt yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlamaktır. „Bu belge olmasa da benim kira sözleşmem var, o yeter“ gibi bir düşünceye kapılmayın, zira bu belgenin kayıt işleminde bir geçerliliği bulunmamakta. Eğer bu belgeyi almadığınız takdirde 50.000 Euro’ya kadar çıkabilecek bir para cezasına çarptırılması söz konusu olabilir. Eğer ki kendi evinizde oturacaksanız kayıt sırasında tapu belgenizi yanınızda bulundurmanız gerekmetedir.
2. Wohnsitzbescheinigung (İkametgah Belgesi)
Yeni ikamet yerinizin kaydı yapılırken, bu onay belgesi kayıt makamına sunulmalıdır. Wohnungsgeberbescheinigung’unuzu aldığınız zaman gitmeniz gereken yer Meldebehörde işlemleridir. Wohnsitzbescheinigung sizin Almanya’da ne yapmak isterseniz isteyin, bu işlem bir şekilde karşınıza çıkacaktır.
3. Banka Hesabı Açtırma
Almanya’ya dil eğitimi yüksek lisans yapma, göç yasasıyla işçi olma amacıyla geliyorsanız; bir garantör ya da bursunuz yok ise ve hayatınızı kendiniz devam ettirmek istiyorsanız gelmeden önce Türkiye’den Alman Devleti’nin onayladığı bir bankada bloke hesap açtırmanız gerekmektedir. Bu hesaba Türkiye’den, Alman Hükümeti’nin belirlediği 1 yıllık ihtiyaçlarınızı kapsayacak şekilde bir para yatırmanız da şart koşulmaktadır Wohnsitzbescheinigung‘ unuzu aldıktan sonra Banka kayıt işlemleri yapılırken de tabii ki kimlik belgelerinizi yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Kullanmış olduğunuz banka hesapları üzerinden bu işlemleri güvenle yapabilirsiniz.
4. Konsolosluğa yer bildirimimleri yapma
Kayıt işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra Türk Konsolosluğu‘na giderek adres bilgilerinizi paylaşmanız gerekmektedir. Türkiye’yle bağlantılı size ulaşılması gereken herhangi bir durumda beyan ettiğiniz adresinizden sizinle irtibat kurulabilinir.
5.Krankenversicherung (Sağlık sigortası)
İster öğrenci, ister bir şirkete çalışan olarak gelin, sağlık sigortası yapmanız şart koşulmaktadır.Öğrenciler sigortalarının tamamını kendileri öderken, çalışanların sigortalarının yarısı işverenleri tarafından ödenir.Eğer kendi işinizi yapıyorsanız, gelir seviyenize göre sigorta yapabilirsiniz.Türkiyedeki bankalar aracalığı ile sigorta firmalarındanda sigorta yaptırabilirsiniz.
6.Yurtdışı Telefon hattı kullanma
Türkiye’den getirdiğiniz telefon hattınızı kullanmayın.Yüksek faturalar ödemek istemiyorsanız Almanyadaki geçici dönem turist hatları kullanabilir daha sonra yerel operatörlerden kontörlü hatta geçiş yapabilirsiniz