Rüstem Paşa Camii -1561
Hikayesi , Muhteşem Çinileri
Yabancı Turistlerin İlgi Odağı
Yapılışı
Kanuni Sultan Süleyman‘ın Sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan‘ın kocası olan Damat Rüstem Paşa için Mimar Sinan‘a yaptırıldı (1561). 1562 tarihli su mülknamesinde (Konyalı) caminin bittiği söylenir. Fakat ruhsatta öyle yazsa da Mimar Sinan 1562’de henüz caminin yerinin tespiti ve hazırlanmasıyla uğraşıyordu.
Çinileri Muhteşem
Özellikle lale motifli çiniler, Osmanlı çini sanatının en başarılı örneklerinden sayılır. Caminin şadırvanı sol taraftadır. Evliya Çelebi de yazımlarında Rüstem Paşa camisinden bahsetmiştir.
80 farklı desende yaklaşık 2300 iznik çinisi ile kaplıdır.
Yabancı turistlerin Süleymaniye Ayasofya’dan sonraki en çok ziyaret ettiği Camiidir. Mavi renk çini etkisi ile Mavi camii tanımlamalarıda yapmaktadırlar.
Eminönü‘nde bulunan Rüstem Paşa Camii tarihi camiiler arasında en güzel çini süslemelere sahip camilerin başında geliyor. Eminönü’nün keşmekeşliğinde yapıların arasında gizlenmiş Mimar Sinan‘ın en güzel eserlerinden biri olmasına rağmen maalesef Rüstem Paşa Camii‘nden habersiz kalıyor.
Tahtakale’de dükkanların arasında kalan cami dışarıdan sade bir görünüm sergilemesine rağmen içine girildiğinde ziyaretçilerine adeta bir çini müzesi havası yaşatıyor. Bu güzel yapıyı bina ettiren ise Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan’ın eşi Sadrazam Rüstem Paşa.
Mimari
Camiye iki yandan merdivenle çıkılır. Planı dikdörtgendir, merkezî kubbe kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturur. Son cemaat yeri altı sütunlu ve beş kubbelidir. Önüne sonradan kemerler, sütunlar ve ahşap çatılı, saçaklı bir kısım eklendi. Rüstem Paşa Camii’nin kubbe eteklerine kadar her tarafı çinilerle kaplıdır.
Mimar Sinan’ın Yaptığı Camii Listesi ektedir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Mimar_Sinan_taraf%C4%B1ndan_tasarlanan_ulu_camiler_listesi
Rüstem Paşa Camii’nin sanat tarihçisi Cornelious Gurlitt tarafından 1912’de hazırlanan plan ve kesit seksiyon çizimi