Siena’da Gezilecek Yerler
İtalya’da Floransa kadar iyi bilinmese de, gerçek şu ki, Siena şehrinin sunabileceği çok şey var ve ziyaret edilebilmek için daha büyük bir huzur var. Genel olarak bir gün içinde ana noktaların ziyaret edilmesi tavsiye edilir. Eski bölgesinde buluyoruz ortaçağ şehri. Tüm detaylarını daha iyi görebileceğimiz, yaya caddelerine sahip, yaya olarak kapatılması gereken.
Her zaman komşusu ve ablası Floransa’nın gölgesinde bulunan bu küçük kasaba, Toskana’da görülmesi gereken en önemli yerlerden biridir.
Savaş görmeyen bağımsız bir şehir devleti olan Siena, Orta Çağ’da her nasılsa günümüze kadar dokusunu kaybetmeden ulaşmayı başarmış.
Zeytin ağaçları ve üzüm bağlarıyla çevrili Siena için adeta doğal bir film platosu desek abartmış olmayız. Siena, uzun ve daracık sokakları, taş evleri ve tarihi yapılarıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.
Siena’ya ulaşım İtalya’nın birçok noktasından oldukça kolay. Araba kiralayabileceğiniz gibi, ulaşım için demiryolu veya otobüs tercih edebilirsiniz. Siena, Floransa’ya 72 km, Pisa’ya 120 km, Roma’ya ise 230 km mesafede.
Palio yarışları ile ünlü bu Orta Çağ şehrinin en benzersiz özelliği, mahalle isimleri ve flamaları. Siena, toplamda 17 mahalleden (contrada) oluşan bir şehir. Her mahallenin kendine ait bir flaması ve maskotu var. Panter Mahallesi, Kaplumbağa Mahallesi, Salyangoz Mahallesi gibi. Bu maskotları, mahallelerin sokak başlarında asılı olarak görebileceğiniz gibi evlerin üzerinde bir grafiti olarak da görmeniz mümkün.
Şehir Neden Kırmızı?
Siena’nın genelindeki kırmızı tuğla renginin iyiden iyiye koyulaştığı yapılar olan bu ikili Siena’nın en turistik bölgesi.
Neden kırmızı hâkimiyeti var dersen, kendisine şehir olarak Floransayı kuran Medici Ailesi, gözünü Siena’ya dikmiş fakat bir türlü burayı kuşatamamış. Uzun uğraşlar sonucu Siena kuşatıldığında ise şehri bir an önce kurabilmek için en ucuz ve hızlı malzeme ile inşaalar yapılmaya başlanmış. Tabii en pratik ve ucuz malzeme ise kırmızı tuğla imiş…
Siena’ya Nasıl Gidilir?
Siena’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Siena’ya gitmek için önce uçakla Bologna ya da Floransa’ya gidilip, oradan da trenle ya da otobüsle Siena’ya geçiliyor. Floransa‘dan Siena’ya trenle gitmek yaklaşık 1 saat 20 dakika ve tek gidiş 9 euro; otobüsle gitmek ise yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor ve bilet fiyatları tek gidiş 6 euro. Floransa’dan gidecekler için Siena otobüslerü, Santa Maria Novella Tren İstasyonu’nun hemen karşısındaki otobüs garından kalkıyor.
Siena’da Gezilecek Yerler
Piazza del Campo (Campo Meydanı)
Siena’da gezilecek yerler listesinin ilk noktası, etrafı önemli tarihi yapılarla çevrilmiş olan Campo Meydanı.
İtalya’nın en güzel meydanlarından biri olan Campo Meydanı’na geldiğinizde Siena gezi listenizdeki pek çok yeri görebileceksiniz. Palazzo Pubblico, Torre del Mangia, Fonte Gaia ve daha fazlası!
Tarihi kentin tam merkezinde yer alan meydan, Orta Çağ’dan itibaren pazar alanı olarak kullanıldığı gibi, Siena’da düzenlenen geleneksel at yarışlarına -Palio yarışları– da ev sahipliği yapıyor.
Palio yarışları, tartışmasız Toskana bölgesinin en ünlü ve en heyecanlı festivali. Yarışların düzenlendiği Campo Meydanı’nda daha önceden ölüm yarışları ve boğa güreşleri yapılırmış. Sonradan daha kazasız belasız olduğu için burada Palio yarışları düzenlenmeye başlamış.
Siena’nın 17 mahallesinin yarıştığı bu at yarışları yalnızca 90 saniye sürüyor. Tabii Palio yarışlarından önceki üç gün boyunca meydanda çeşitli geçitler, bayrak gösterileri ve kutlamalar yapılıyor.
Campo Meydanı, istiridye kabuğu biçiminde inşa edilmiş ve toplamda dokuz parçaya bölünmüş. Bunun sebebi, her parçanın dönemin idari bölgelerinden birini temsil ediyor oluşu.
Yapıldığı günden günümüze kadar hiç el değmemiş ve dokusunu korumuş bu meydanın, Siena şehrinin en hareketli meydanı olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Meydanı gezmeye etrafındaki saraylardan başlayabilir, soluklanmak istediğinizde her daim hareketli olan bu meydanı çevreleyen kafelerden birinde mola verebilirsiniz.
Palazzo Pubblico yani Belediye Binası, Campo Meydanı’nın en önemli yapısı. 1325 yılında inşaatı tamamlanan bu Gotik saray, Podesta ve Dokuz Konseyi’nden oluşan Siena Cumhuriyeti hükümetinin merkez binası olarak hizmet vermeye başlamış.
Torre del Mangia (Mangia Kulesi)
Palazzo Pubblico’nun yanından yükselen Mangia Kulesi 1325-1348 yılları arasında inşa edilmiş.
Orta Çağ’ın en yüksek yapılarından olan bu kule yaklaşık 102 metre yüksekliğinde ve günümüzde İtalya’nın en yüksek üçüncü kulesi.
Heykellerle süslü kulenin en büyük çanına “Sunto” ismi verilmiş ve 1360’larda bu kuleye mekanik bir saat eklenmiş.Peki ya bu kulenin ismi nereden geliyor derseniz, onun da bir hikayesi var. Mangia İtalyanca “Yemek yer” anlamına gelmekte. Kulenin isminin buranın ilk sahibi olan Giovanni di Balduccio’nun gereğinden fazla yemek yiyerek paralarını çar çur etmesinden geldiği söylenmekte.
Fonte Gaia (Gaia Havuzu)
Meydana suyun gelmesi yaklaşık sekiz yıllık bir çalışma sonucunda 1342 yılında gerçekleşmiş.
Siena halkı bu duruma o kadar sevinmiş ki bunu büyük bir sevinçle kutlamışlar. Bunun üzerine 1342’te Gotik tarzda Gaia Çeşmesi/Havuzu inşa edilmiş. Çeşme böyle büyük sevinçle inşa edildiği için “Neşeli Çeşme” olarak anılmaya başlanmış.
Yaklaşık 700 yıldır hizmet veren çeşmenin en önemli özelliği, suyun yeraltı borularıyla 25 km öteden gelmesi.
Çeşmenin dekoratif ögeleri 1419’da Jacopa della Qurcia tarafından tasarlanmış.
Bununla birlikte çeşmenin etrafını süsleyen Meryem Ana figürleri, koruyucu kurt heykelleri de görülmeye değer.
Siena Katedrali
Bir Dünya Mirası Alanı ilan edilen ve dünyanın en güzel kiliselerinden biri olarak kabul edilen Duomo veya Santa María de la Asunción Katedrali Siena ziyaret etmek için gerekli yerler. 1215 ve 1263 yılları arasında İtalyan Gotik tarzında inşa edilmiş olan bu etkileyici, çünkü hepsi beyaz ve yeşilimsi mermer ve iç mekanda, İncil bölümlerini temsil eden kakma ve panellerle mermer zemin ile inşa edilmiştir.
Siena Katedrali 1229’da inşa edilmeye başlandığında amacı, Hıristiyan dünyasının en büyük katedrali olmakmış. İtalya’yı etkisine alan Kara Veba Salgını nedeniyle yapımı uzun bir süre ertelenmiş ve 1264 yılında tamamlandığında maalesef bu amacına ulaşamamış.
Katedralin içinde yer alan mermer mozaik zemin İtalyan tarihçi Vasari’ye göre dönemin en güzel ve en görkemli örneği.
Michelangelo’nun 4 Aziz heykelleri, Bernini tarafından inşa edilen Chigi Şapeli ve Bernini’nin elinden çıkma şapeldeki Aziz Jerome ve Mary Magdalene heykelleri, Hz. İsa’nın Son Akşam Yemeğini betimleyen vitraylar, Vaftizhane bölümünde yer alan Ghiberti ve Donatella gibi isimlerin bronz rölyefleri, katedralin ana girişinde yer alan Meryem’in taç giyme töreni freski, Siena Katedrali’nde yer alan oldukça önemli sanat eserlerinin yalnızca birkaçı.
Santa Maria della Scala
Siena şehri, Roma’ya uzanan hac yolu Via Francigena’nın geçtiği önemli şehirlerden.
Avrupa’nın en eski hastanesi olarak bilinen bu yapı, 1995 yılından beri müze olarak hizmet vermekte.
Palazzo Salimbeni (Salimbeni Sarayı)
Dünyanın ilk bankası nerede kurulmuş biliyor musunuz? Evet, Siena’da! 1472’de rehin dükkanı olarak kurulan Monte dei Paschi di Siena, günümüz bankacılığının temelini oluşturuyor.
- yüzyılda yenilerek günümüz görünümüne kavuşan Salimbeni Sarayı, şu anda bir müze. Eğer bankacılık tarihine ilginiz varsa, burası tam size göre.
Pinacoteca Nazionale (Resim Müzesi)
Eğer resim sanatını seviyorsanız her şehrin olduğu gibi Siena’nın da Resim Müzesi görülmeye değer.
1932 yılında ziyarete açılan müzenin yer aldığı binalar, Geç Gotik mimarisine sahip 14. yüzyıldan kalma Brigidi ve 15. yüzyıldan Buonsignori Sarayları.
Ağırlıklı olarak Orta Çağ ve Rönesans İtalyan sanatçıların eserlerini inceleyebileceğiniz müzeye 1977 yılında heykel galerisi eklenmiş.
SİENA YEME-İÇME
İtalya’da gün espresso ile başlar
İtalya’da güne espresso ve tatlıyla başlamak adettendir.
Bir Sienna Kurabiyesi Tad Klasiği: Ricciarelli
Ben brioche değil de daha yerel bir İtalyan lezzeti tatmak istiyorum diyorsanız da adresiniz Nannini’nin Banchi di Sopra’daki yeri olabilir. Normalde bu kadar turistik yerleri pek sevmem ama Siena’da yediğim en güzel Ricciarelli buradaydı, o yüzden yazmadan geçemeyeceğim. Ricciarelli, badem ezmesinden yapılan yumuşak bir dokusu olan, kurabiyemsi muhteşem lezzet.
Siena’da belirli bir restoran ismi kaydetmemiş sadece restoranların yoğun olduğu sokak isimlerini kaydetmiştim defterime; Via del Parrione, Via Pantoneto, Duomo, Via de Citta’da alternatifler boldu.
Consorzio Agrario Siena
Dar dolambaçlı Via Piangiani’den yine yürüdük aşağıya. Daha gelirken gözümüze kestirdiğimiz Consorzio Agrario Siena dükkanına girdik. Burada yörenin tüm gıda ürünleri, iyi tarım örnekleri biraraya toplanmış. Baharat, makarna, risotto pirinci ve Siena’nın ünlü tatlarından almak için her şeyin bir arada bulunduğu güzel bir dükkan.
Toskana’nın makarnası Pici’yi tatmadan dönmeyin
İtalya’da her bölgenin kendine özgü bir makarna çeşidi var. Toskana Bölgesi’ninki de ilk bakışta spagettiyi andıran ama daha kalın hamurlu olan ‘Pici’.
Dondurma
Antica Cremeria’da benim favori dondurmam kesinlikle ricottalı olan. Siz de tercihinizi ricottalı olandan yana kullanırsanız meyveli bir dondurma çeşidiyle denemenizi öneririm.
Bir trüf cenneti: Toskana
Toskana tam bir trüf mantarı cenneti. Siena sokaklarında gezerken sadece trüf ile yapılmış ürünlerin satıldığı birçok dükkâna rastlamak mümkün. Bunlar içinde benim favorim kesinlikle ‘La Bottega del Tartufo’, hem çalışanlar çok güler yüzlü ve yardımsever hem de birçok ürünü tatma şansınız var.
Yerel pazarlara uğra
Yerel pazarların sürpriz lezzetleri
Siena’nın ilginç mekanlarından: Tea Room
Siena’da karşınıza çıkacak en ilginç yerlerden biri de Tea Room. Burası gündüz saatlerinde kapalı, akşamüzeri açılıyor ve gece ikiye kadar açık. Tea Room’da enfes bir tatlı büfesi ve onlarca çeşit çay var. İçerisi nostaljik eşyalarla dolu, bu keyifli mekanda çaylar kocaman bir demlikte ve yanında ikramlık kurabiyelerle geliyor.
Comments 2