Kapalı Çarşı’nın Tarihi Hanları

Kapalıçarşı’nın Tarihi Hanları

Hanların en büyük özelliği, dışarıdaki günlük hayat keşmekeşinden bağımsız ve modern zamanların uzağında akan ritmi.

zincirli-han-kapalicarsi.jpg

Eskiden bir kervansaray bugün takı atölyelerinin olduğu Zincirli Han

Kapalıçarşı’ya tüm dünyadan gelen alıcılar ve satılıcıların konaklaması için zamanında bu hanlar yapılmış.

Kapalıçarşı’da 18 yüzyılda bir çok han yapılmış Astarcı, Sarraf, Büyük Safran, Küçük Safran, Çukur, Zincirli Rabia, Yarımtaş, Evliya, Ağa, ve Varakçı olmak üzere 11 adet tamamen dışa kapalı olan han inşaa edilmiş.

Şehrin yeni kültür – sanat mekânı; St. Pierre Han

https://istanbul.ktb.gov.tr/TR-276803/carsilar-bedestenler.html

Yol Geçen Hanları,

Cebeci, Çuhacı Sorguçlu, Bodrum, ve İç Cebeci olmak üzere 5 tane de yol geçen hanı olarak da tanımlanan herkesin girip çıkabildiği hanlar.Bu saydığımız hanların çoğu günümüze ulaşmadı.

Çarşılar’dan günümüze ulaşmış belli başlı hanları ise şöyle,

Zincirli Han

Zincirli Han, Kapalıçarşı’nın en ünlü, hanı, en çok fotoğraflanan hanı. Kapalıçarşı’nın Nuruosmaniye kapısından girince sağdan ikinci sokağa sapıp yolun sonuna kadar gittiğinizde karşınıza çıkıyor. Kırmızı cephesi, koyu yeşil panjurları ve avlusu ile öne çıkan handa,günümüzde kuyumcu atölyeleri bulunuyor.. Hanın en eski esnafı ise Şişko Osman’ın halı dükkanı hala faaliyet göstermektedir.

“Zincirlihan “ Hala ayakta hala yaşıyor.Üst katına çıkan erimiş taş mermer karışımlı merdivenlerin’den üst kata çıkmalısınız.

Aşağıya inip çay ocağın’dan birşeyler içip soluklanarak alt avluda yer alan ayazma küçük çeşmeyi inceleyin.

Zincirlihan  hala ayakta kalmasın’dan dolayı yerli yabancı burayı bilenler tarafından çok ziyaret ediliyor.

Kiremit renkli duvarları ve yeşil panjurları ile orijinalliğini kaybetmemiş bu Osmanlı ticaret hanı 1708’de yapılarak Kapalıçarşı’ya eklenmiş. Ama atmosferi bambaşka!

Nasıl Giderim?

Konum için tıklayınız.

Cebeci Han

Cebeci Han, Kapalıçarşı’nın kuzeyinde Yağlıkçılar Caddesi üzerinde bulunuyor. 18 yüzyıldan kalma yağı 1894 depreminde büyük hasar gören han, uzun süre harabe halinde kaldıktan sonra onarılarak tekrar kullanıma açılmış.

IMG_3419.jpeg

IMG_3418.jpeg

Nasıl Giderim?

Konum için tıklayın.

Kalcılar Han

Kalcılar Han,İsmini kuyumcuların alet edavatlarından arta kalan tozlardaki altın parçalarını ayıklayan ve onları geri dönüşüme sokan kalcılardan alıyor. Yapının 18. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.

Kalcılar Han, Ermeni ustaların yoğunluğu açısından diğer hanlardan çok farklı. Her ne kadar eskiler çok azaldıklarından de vursa da, hanın genelinde Ermeni gümüş ustalarının varlığı halen hissedilir oranda. Sasun Batmanlı Raşit ve Sabri Demirci kardeşler de köyleri Acar’ın ismini verdikleri atölyede, ustalarından öğrendikleri sanatı usulca devam ettiriyor.

IMG_3421.jpeg