Bursa
Bursa ve çevresinin tarihi 7000 yıl öncesine dayanmaktadır. Ilıpınar Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda M.Ö 5200 yılına ait yerleşim alanlarına rastlanmıştır. Şehrin 7 km güneyinde bulunan Demirtaş Höyüğü mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında ise M.Ö 2500 yılına ait kase, küp, testi ve seramik parçaları bulunmuştur.Osmanlı Döneminden Beylikten Devlete Geçişine Tanıklık Eden Tarihi Yerleri Gezin Bursa merkezde temel tarihi yapıların kümelendiği en önemli 2 mahalle olan Osmangazi ve Yıldırım’da birbirine yürüme mesafesindeki noktaları verdik.
Şehir içi ulaşım;
Ulaşım ağının geniş olduğu Bursa kentinde dolmuş, otobüs, tramvay, metro, teleferik, metro, minibüs ve taksi gibi tüm ulaşım araçları mevcuttur. 1998 senesinde açılan metro hattı, doğu ve batı olarak iki yönde hizmet veriyor. Birinci hat Emek’ten başlar ve son hattı Arabayatağı’nda son bulurken ikinci hat ise Uludağ Üniversitesi’nden başlar. Çok sık kullanılan otobüs ise yedi ilçede birden faaliyet gösteriyor olup şehrin dışındaki köy ve kasabalara ulaşım sağlıyor. Cumhuriyet Caddesi’nden başlayan tramvay Zafer Meydanı ile Davutkadı durakları arasındadır.
ÖNERİ FAVORİ MEKAN
BURSANIN 1 NUMARALI YERİ
Zennup’ta yemek yerken, insan kendini fazlasıyla şımartıyor diyebilirim. Hele hele ilk deneyimlediğimiz zamandaki ağzımızda bıraktığı tat inanılmazdı. Zennup’la tanışanlar biraz şanssız oluyorlar. Çünkü bir yerden sonra yediğimiz her şeyi Zennup’la kıyasladığımız için o raddeye ulaşmak kolay olmuyor. Mezeler başlı başına olaylar her biri çok güzel ama benim en büyük favorilerim mersin patates, vişneli yaprak sarma ve pastırmalı humus.
İkonik gezi noktaları;
Bursa’da gezmeniz gereken ikonik noktalar
arasında öncelik
.
Pazar günü ne yapılır;
Bir pazar günü Tarihi Çınar’da kahvaltı yaparak güne başlayabilir ardından Atatürk Kent Ormanı’nda güzel bir yürüyüş ve ardından Koza Han’da kahve keyfi yapabilirsiniz.
ULU CAMİ / EVLİYA ÇELEBİ, ULU CAMİİ İÇİN BURSA’NIN AYASOFYA’SI DEMİŞTİR
Şehrin simgelerinden biri olan Bursa Ulu Camii, Yıldırım Bayezid tarafından mimar Ali Neccar‘a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır..
Ulu Cami, Bursa denince akla gelen en önemli tarihi yapı. Hatta Evliya Çelebi‘nin deyimiyle “Bursa’nın Ayasofyası!” 1396’yla 1400 yılları arasında yaptırıldığı ve 1. Bayezid’in mimar Ali Neccar’a yaptırdığı biliniyor. Bursa Ulu Camii
YEŞİL CAMİİ
Kaynak: www.kulturportali.gov.tr
Yeşil semtinde bulunan cami, 1419 yılında, Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. “Ters T” planlı camilerden olan Yeşil Cami, Bursa’nın olduğu kadar ülkemizin de en güzel tarihsel yapılarından biridir. Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Türbe Bursa’nın her yerinden görünüyor bu yüzden imza eserlerden biri gerçekten. Hala sağlam kalabilmesi ve ziyaret edilebilmesi için sonuncusu 2004’te olmak üzere defalarca onarılmış
Muradiye Külliyesi
Kaynak: projeler.bursa.bel.tr
Bursa’da yaptırılan son Osmanlı külliyesi olma özelliğini taşımaktadır. Külliye içerisinde cami, medrese, darüşşifa, hamam ve türbe yer almaktadır. Türbe bahçesinin içerisinde 12 türbe bulunmaktadır.
Emir Sultan Cami ve Külliyesi
Kaynak: www.kulturportali.gov.tr
Emir Sultan Camisi, Bursa’nın doğusunda Uludağ eteklerindeki bir tepenin üzerinde, 15’inci yüzyıl başında, Yıldırım Bayezıt’ın kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından, Emir Sultan’ın vefatı üzerine yaptırılmıştır. 15.20 x 15.20 metre boyutlarında olan ve duvarları kesme taş ve tuğla ile örülen Cami’nin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde kesme taştan iki minaresi bulunmaktadır.
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Osman Gazi Türbesi
Orhan Gazi Türbesi 1854 yılında yıkıldıktan sonra 1863 yılında dönemin sultanı Abdülaziz tarafından yeniden yaptırılmıştır. Bizans Kilisesi’nin üzerine kurulu türbenin zemininde hala mozaikler bulunmaktadır.
Koza Han ve Bursa Merkezdeki Hanların Görünümü
Kaynak: www.bursa.bel.tr
Koza Han, 1491 yılında, Sultan II. Beyazıd tarafından dönemin en iyi mimarlarından biri olan Abdül ula bin Pulat Şah’a, İstanbul’da bulunan vakıflarına gelir elde etmek amacı ile yaptırılmıştır.
Koza Han gezisi sırasında ziyaretçileri ıhlamur ve kahve kokusu karşılamaktadır. Avlusundaki mağazalarda ipek kumaşlar, ipek eşarplar, sanatsal ürünler, ev tekstili ve çeyiz ürünleri ile hediyelik eşyalar satılmaktadır.
Kozahanda yapılacaklar
İki yapıdan meydana gelen Koca Han’ın ilki avlu ortasında yer alan avlu ve dikdörtgen yapıdaki iki katlı binası iken diğeri ise dönemin tüccarlarının atlarını dağladıkları günümüzdeki Dış Koza Han adıyla bilinen ahırlardır. Ana binanın alt katında 45, üst katında 50 oda mevcut. Bu mağazalarda günümüzde hediyelik eşya bursa kumaşı eşarp satan mağazalarla doludur. Avlu kısmında oturma alanlarında soluklanabilir kahve içebilirsiniz. Güzel havayı yakalarsanız hanın mistik bir havası var keyfini çıkarın.
Lezzet Durakları
Meşe odununda yavaş yavaş pişen döner, tırnak pide, tereyağlı sos ve yoğurt… Evet, İskender Kebap’tan bahsediyoruz. 1867 yılında İskender Efendi’nin Bursa Kayhan’daki ufacık dükkanında keşfettiği bu lezzet, Bursa denildiğinde akla ilk gelen yemektir.
İnanç Fırın
Tahinli pide
Ev Yemekleri Fasülyeli /Nilüfer
Fasülye çeşitleri süt helvası deneyin
Kebapçı İskender (Cevat İskenderoğlu)
Halk arasında “Mavi Dükkan” ismiyle tanınan Kebapçı İskender, İskender Efendi’nin çocuklarından Cevat İskenderoğlu ve varisleri tarafından işletiliyor. 1867 yılından bu yana faaliyette olan Kebapçı İskender’de odun ateşinde yavaş yavaş pişen etler tereyağı ve domates sosu ile adeta bir sanat eserine dönüşüyor.
Oldukça küçük bir dükkana sahip olan Kebapçı İskender’de yemek yemek için sıra bekleme olasılığınız oldukça yüksek. 40 kişilik kapasitesi olan bu mekanda rezervasyonun kabul edilmediğini de üzülerek belirtmek zorundayız. Yine de yiyeceğiniz kebabın bekleme sürenize değeceğini söylemeliyiz.
Uludağ Kebapçısı Cemal
Bursa’da 54 senelik bir isim olan Cemal/Cemil Usta, Uludağ Kepapçısı’nın kurucuları olup aslen Bulgaristan göçmenidirler. Bu işin en başındaki isim İskender’in yanında senelerce çalıştıktan sonra artık kendi yerlerini açmaya karar vererek bu lokantayı kurarlar. Tek bir gün aksatmaksızın her sabah işlerinin başında olan ustalar birer sene arayla hayatlarını kaybetmişler ve arından bayrağı Ramazan Usta devralmıştır. Eski garajın yerinde olan 2 metrekarelik küçük dükkanda tabiri caizse deli gibi çalışarak en güzelini sunmak için çaba sarf ediyorlar.
Küçük Saray Pideli Köfte
İskenderiyle olduğu kadar pideli köftesiyle de meşhur olan Bursa’da Küçük Saray Pideli Köftecisi’nde yemeden geri dönmeyin derim. Yemeğin ardından sütlü kadayıfı denemenizi de öneririm.
Çiçek Izgara
Köfte için tercih edebileceğiniz Çiçek Izgara en doğru adres dense yanlış olmaz. Senelerdir hizmet veren işletme hem yerli hemde yabancı misafirler tarafından oldukça sevilen mekanın köftesini mutlaka yiyin.
Acı Dayı Cantık
Yıllar boyu aldığı göçler sebebiyle mutfağı bir hayli zenginlemiştir. Mayalı hamur kullanılarak yapılan Cantık, bir Tatar böreği çeşidi olup Bursa ilimizde de oldukça popülerdir. Her adımda bir cantıkçılara rastlamanız mümkün. Ama bunlar arasında en bilineni Tarihi Kayhan Çarşısı’nın sonunda, Eski Tekel Binası’nın arkasında konumlanmış olan Acı Dayı’dır. Bu nefis lezzeti tatmadan Bursa’dan dönmeyin!
Patso
120 yıldır fırıncılık mesleğini icra eden bir ailenin yeni nesil temsilcisi olarak ekmeğe gönül veren Hakan Doğan, bugün Bursa’nın sevilen fırın ve kahvaltı mekanı Pasto’yu kardeşleriyle birlikte işletiyor. En son Ekşi Mayalı Ekmekler kitabıyla The Gourmand World Cookbook Awars’da alanında birincilik elde eden Doğan, ardından ‘Adım Adım Hamur İşleri’ kitabını da çıkardı. Amacının yereli korumak olduğunu söyleyen Doğan, bu alanda kendi literatürümüzü oluşturmamızı amaçlıyor.
Mekanın Mücidi,
Hakan Doğan, ailesi Bitlis’te yaşarken, fırında dünyaya gelmiş. Tıp Fakültesi’nde eğitime başladıktan bir süre sonra bu mesleğin kendine uygun olmadığını fark ederek bırakmış. Ve o da ekmeğin peşinden bir kariyer çizmiş kendine. Son dönemde Ekşi Mayalı Ekmekler ve Adım Adım Hamur İşleri kitaplarıyla takdir edilen bir isim olan Doğan, aynı zamanda Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ders veriyor.
Akpinar Mahallesi Hanci Caddesi No 6 Osmangazi, Bursa Türkiye
DEREBAHÇE RESTAURANT
BURSA’nın arka bahçesi olarak bilinen Doburca’da bulunan bir restaurant. Kahvaltının yanı sıra öğlen ve akşam yemeği servisleri de bulunuyor. Güzel havada, şelale manzarasıyla kahvaltı yapabileceğiniz harika bir ortam.
Misi Karşıyaka Restoran
BURSA‘nın doğa harikalarından biri olan misi köyünde bulunan bir restoran ve kahvaltı salonu… Muhteşem bir doğaya sahip olan Misi’de, dere kenarında, yemyeşil bir doğanın içinde tamamıyla ev yapımı olan ürünlerle, kahvaltı yapma şansı elde ediyorsunuz.
Cumalıkızık Köyü’ne Mutlaka Gidin!
Burası Neresi? Uludağ’ın yamaçlarında konumlanan Bursa’nın en otantik atmosferine sahip olan Cumalıkızık küçük bir hafta sonu veya günübirlik kaçamak için en elverişli noktalardan biri. Tarihi 14. yüzyıla dek uzanan ve oldukça korunaklı mimarisi ile UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’nde bulunan bu köy, kafa dinleyip kültürel bir gezi yaparak bolca fotoğraf çekilebilirsiniz.
Cumalıkızık Hakkında;
Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı olan Cumalıkızık Uludağ’ın eteklerinde kurulan kızık köylerinden hala ayakta olan beşinden biridir. Orijinalliğinden hiçbir şey kaybetmemiş olan Cumalıkızık, kendini en iyi şekilde korumuş olanıdır. Değirmenlikızık, Fidyekızık, Dallıkızık gibi toplamda 10 küsürden fazla kızık köyü varlığını koruyamamış ve günümüze kadar gelememiş. Yörede çekilen diziler sayesinde oldukça yoğun turist akınına uğrayan Cumalıkızık’da Osmanlı Dönemi’nden kalan tarihi cami, Etnoğrafya Müzesi gibi tarihi yapıları, şirin mi şirin evler, yerel, organik gıda satışı gibi cezbedici yer ve faaliyetleri ile de bu akını memnun etmeyi başarmaktadır.
Cumalıkızık Tarihi;
1300’lü yıllara dayanan geçmişi ile Osman Gazi’nin Bursa’yı fethetmesini emretmesinin ardından Kızık Boyu’ndan 7 Bey’in çabalarıyla alınan bölge o tarihten beri bir Türk memleketi olmuştur. Oğuz Türkleri’nin 24 boyundan biri olan ve adının anlamı güçlü, disiplinli, sadık olan Cumalıkızık’ın ilk ismi; buranın ilk fethedilmesinden sonra hemen cami yapıldığı için Camikızık’mış. Fakat diğer Kızık Köy halkının Cuma namazı için buraya gelmesinden sonra isim değişerek Cumalıkızık olmuş. Cumalıkızık’ın hiç bir şekilde değişmemesinin nedenlerinden biri de köylülerin birbirine olan bağlılıkları denilebilir. Köye yabancı herhangi birinin alınmaması, ev ve arsa satılmaması gibi.
Teleferiğe Binip Bursa’nın Muhteşem Manzarasına Doyun!
Nasıl Gidilir?
1963 senesinde faaliyete geren teleferik, Türkiye‘nin ilk teleferik hattı olma niteliğine sahip olup toplamda 144 kabini ile oldukça güvenli bir yolculuk geçirmenize olanak sağlıyor. Kabinlerin toplam kapasitesi 8 kişilik olup toplamda 1500 kapasiteye sahiptir. Gece veya gündüz istediğiniz her zaman diliminde hizmete açık olan bu teleferik yağmur kar demeden sarsıntısız şekilde devam ediyor. Eğer korkunuz varsa bunu en az seviyeye indirerek yapmanıza imkan veriyor diyebilirim.
Bursa’nın Teleferik semtindeki Merkez İstasyonu’ndan hareket ederek 1231 metre yükseklikte yer alan Kadıyayla İstasyonu’na ulaşıyorsunuz. Buradan farklı bir vagona binerek 1635 metre yükseklikteki Sarıalan’a 12 dakikada ulaşacaksınız. Son olarak buradan da 1810 metre daha yükseğe çıkarak 2. Bölge oteller istasyonuna varabilir, buradaki market, restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz. Bursa merkezden Uludağ’ın tepesine çıkan keyifli bir yolculuk ile yaz ile kışı aynı saatler içerisinde yaşayacaksınız. Bursa’da yapılacak listesine eklemeniz gereken teleferiğe binmeden dönmemeniz gerektiğini düşünüyorum. Kentin en güzel seyir noktası olan tepeye ulaştığınızda manzaranın tadını çıkartın!
Anadolu Arabaları Müzesi’ne Mutlaka Gidin!
Ücretsiz Müze?
Türkiye’nin tek Anadolu Arabaları Müzesi’nde; Üçpınar Tümülüsü’nde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan at arabası parçaları ve tekerlekleri konu alan bir galeri ve tümülüsteki bir mezar odası canlandırılmıştır. Umurbey Mahallesi’nde 1998-2002 seneleri arasında eski bir ipek fabrikasının onarılması sonucu açılmış bir müzedir. Toplamda 30 bin metrekarelik bir alanı kapsayan müzede, çift beygirli Bursa at arabalarından günümüzdeki otomobillere geçiş hikayesini ele almaktadır. Geçmişten günümüze dek gelen gelişim hikayesi hakkında tüm detayları bulabileceğiniz müzeyi ziyaret etmeden şehirden ayrılmayın!
Kış İçin Uygun Aktiviteler
Uludağ’da Kayak Yapın
Kış dönemlerinde Bursa’nın önemli turizm noktalarından biri olan Uludağ, yerli ve yabancı ziyaretçiler için oldukça yoğun bir ilgi görmektedir. Doğal güzellikleri ve bu konuda ki üstün başarılarıyla her yıl en çok tercih edilmesine şaşırılmamalı. Konumlandığı dağ en yüksek olma niteliğine sahip olup tahmini olarak 2543 metre yüksekliktedir. Türkiye’nin her bir noktasından buraya akın ediliyor olup 1933 senesinde Uludağ’a inşa edilen otel ile ününe ün katmıştır. Düzenli olarak gerçekleştirilen otobüs seferleri rahat ulaşılabilir olmasıyla da ön plana çıkmayı başarmasında rol oynar. Şehirde bulunan Uludağ modern tesislerin 1963 yılında faaliyete açılmasıyla birlikte 2014 senesinde Türkiye’nin ilk teleferiği, dördüncü büyük kent olan Bursa’nın hemen yanında olması ile dağ ve kış turizminin merkezidir
Kayak ile ilgili bilgiler için Kayak Merkezleri yazımızasa göz atabilirsiniz.
https://biyeregitsek.com/409-2turkiyedeki-en-iyi-kayak-merkezleri/