Bu yıl 188’incisi kutlanacak ve Türkiye’de “bira festivali” olarak tanınan festival, iki Almanya’nın birleşmesinin günü olarak kutlanan milli bayram 3 Ekim’e kadar sürecek.
Oktoberfest adını duyduğunuzda, muhtemelen akla ilk gelen şey bira, eğlence ve Almanya’nın coşkusu olacaktır. Ancak Oktoberfest, sadece bir bira festivali değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel bir deneyimidir diyebiliriz.
Oktoberfest açılış gününde bira üreticilerine ait farklı farklı süslenmiş ve at arabaları üzerine yüklenmiş bira fıçıları, Drindl giymiş kadınlar Lederhosen giymiş erkekler, bira üreticileri, süslenmiş faytonlar açılış korteji oluşturarak şehri geziyor ve festival alanına ulaşıyor.
İlk kez 1810 yılında Bavyera Veliaht Prensi Ludwig ve eşi Prenses Therese’nin evliliklerinin kutlanması amacıyla yapılan, daha sonra bugünkü geleneksel şekliyle dünyanın en büyük halk festivaline dönüşen Oktoberfest, Bavyera eyaletinin başkenti de olan Münih’in olduğu kadar tüm Almanya’nın da en fazla turist çeken organizasyonu.
Dev çadırlarda litrelerce biranın içildiği, yöresel kıyafet olan Dirndl elbiseleri, kareli gömlekleri ve deri pantolonları giyenlerin özel bir hava verdiği panayır ile lunapark karışımı bu dev şenlikte, her gün ortalama 400 bin kişi eğlencenin tadını çıkarıyor.