Gümüşhane
Gümüşhane Tarihi İpek Yolu rotası üzerinde yıllar boyunca önemli bir ticaret merkezi olan Gümüşhane, günümüzde milli parkları, binlerce yıllık mağaraları, yemyeşil şelaleleri ve kış aylarında bölgenin önemli kış tatili noktalarından olan kayak merkeziyle tanınıyor.
Osmanlı Devletinde Kullanılan Darphanelerden Biriside Gümüşhanedeydi
Osmanlı Devleti’ndeki darphanelerin Fatih’ten başlıyarak II. Süleyman devrine kadar devamlı faaliyette olanları şunlardır: Amid (Diyarbekir), Bağdad, Belgrad, Bursa, Canca (Gümüşhane), Cezayir, Dimaşk (Şam), Edirne Halep, Mısır, Novar (Novabrodo), Serez (Siroz), Trablusgarp, Tunus, Üsküp.
Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde Gümüşhane
Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde Gümüşhane’yi Trabzon Eyaleti sınırları içerisinde göstermiştir.19. asır başlarında Osmanlı İmparatorluğunun eyalet ve sancak taksimatında görülen karışıklık, Erzurum’da daha bariz göze çarpmaktadır. Erzurum Eyaleti’nin idari taksimatını gösteren en önemli kaynak T.T.K. Kütüphanesinde bulunan iki yazma defterle İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nde bulunan diğer bir yazma defterdir. Bu defterler birbirini tutmamaktadır. Birinde kaydedilen bir yer diğerinde kaydedilmemiştir. Birinde kaza olarak gösterilen diğerinde sancak olarak gösterilmektedir. Bunlardan üniversite kütüphanesinde bulunan ve hangi tarihte yazıldığı belli olmayan yazma eserde ve T.T.K. Kütüphanesindeki, tarihi belli olmamakla beraber 1830 dan sonra yazıldığı tahmin edilen eserde Gümüşhane, Erzurum’un kazası olarak gösterilmektedir.
Cumhuriyetten sonra Gümüşhane il olmuş ve Bayburt, Kelkit, Şiran, Torul ilçeleri Gümüşhane’ye bağlanmıştır.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Karma iklim tipi özelliklerinin görüldüğü Gümüşhane’nin kuzey kesimleri Doğu Karadeniz’in ılık ve yağışlı iklimi, güney kesimleri ise Doğu Anadolu Bölgesi’nin sert karasal ikliminin etkisi altında olur.Güneş alma oranı Türkiye ortalaması üzerindedir.
Nem oranı çok düşük seviyededir.
Nasıl Gidilir?
Gümüşhane’de havalimanı bulunmadığından şehre uçakla ulaşım için Trabzon Havalimanı, Erzincan Havalimanı ve Erzurum Havalimanı’na bilet alabilir;( Gümüşhane-Bayburt Havalimanı inşaatı Gümüşhane Salyazı Köyü sınırları içerisinde 2023 yılında tamamlanması beklenmektedir;)
Gümüşhane’den Trabzon 103 kilometre, Erzincan 184 kilometre, Rize 173 kilometre
Konaklama
Gümüşhane’de Yaklaşık 6 otel bulunmaktadır.5 Yıldızlı Ramada Hotel ,Çimenler Otel ,Harşit Otel en bilinenler arasındadır.
Yeni Zigana Tüneli
Yine Yakın zamanda bitecek 14 km uzunluğu ile Avrupa’nın en uzun tüneli olacak tünel ile Gümüşhane -Trabzon arası yolculukları 45 dakika düşecek
Halen Trabzona geçişler eski zigana dağındaki yoldan yapılmaktadır.
Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir
Dut üretimi konusunda Türkiye’nin sayılı şehirlerinden biri olan Gümüşhane’de dut ürünlerinden yapılan pestil ürünleri çok seviliyor. Şehri gezerken ilk denemeniz lezzetler de bölgede üretilen dutlardan hazırlanan, çocukların da çok sevdiği dut pestili ve Gümüşhane kömesi.
Karadeniz ve geleneksel Anadolu mutfaklarından da etkilenen Gümüşhane’nin yöresel mutfağa ise et ve sebze ve hamurişi yemekleri ile çok zengin.
Merkez’de yer alan Lale Lokantasında ev yemekleri ve Gümüşhane Dönerini tadabilirsiniz
Siron Kebabını Tadın
Gümüşhane siron-ziron bölgeye göre isim değişikliği gösteren Coğrafi işaretlemelerde tescil edilen Siron kebabı meşhurdur.
Öneri olarak Merkezde yer alan Ataç Konağında Adrasa Siron kebabı tadılalabilir
Zigana Dağına Çıkın Zigana Köyünde Et Yiyin
Zehir Hüseyin veye Osman Hoca ‘nın yerinde et yiyebilir yanında manda sütünden yapılmış Sütlaç tadabilirsiniz
Pestil Köme Önerileri,
Yine Gümüşhane’de bir çok yerde bulabileceğiniz Pestil köme çeşitleri genel olarak ortalam üzeri ürünler.
Benim Sizlere önerim,
Merkezde yer alan Yöre Pestil
Gümüşhane Tekke yolu üzerinde Gümüşhane Pestil Köme
Ve belkide bir çoğunuzun duymuş olduğu İstanbulda’da şubeleri olan Kral pestil Kömeyi tercih edebilirsiniz.
Pestil kömeler fabrikasyon ve el yapımı olarak katkısız çeşitleri mevcut el yapımı olanları tercih edin.
www.yorepestil.com
www.kralpestil.com
www.gumushanepestil.com
Not: Kargo ile Pestil Köme Siparişi verebilirsiniz
Türkiye’nin ve Dünya’nın her noktasına istediğiniz kadar kargo ile sipariş verebilirsiniz.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
Gümüşhane’nin Yaylalarını Gezin
Türkiye’de sınırları içerisinde en çok yayla bulunduran illerin başında yer alır.Özellikle en çok bilinen yaylaları
Kadırga Yaylası
Kazıkbeli Yaylası
Erikbeli Yaylası
Taşköprü Yaylası ‘dır
Kadırga Yaylası
Kadırga Yaylası, Gümüşhane‘nin Kürtün ilçesinde Zigana Dağları üzerinde, Zigana Geçidi‘nin doğu yakasında bulunan bir yaylanın adıdır. Gümüşhane
Denk getirir iseniz yayla şenliklerine katılın
Gümüşhane, Torul hatta Giresun‘dan gelen on binlerce kişinin katılımıyla Yayla ortası veya Çürük ortası denilen Temmuz ayının son iki ve Ağustos ayının ilk haftası yörede dernek olarak adlandırılan yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Özellikle Temmuz ayının üçüncü cuma günü düzenlenen Kadırga Festivali tüm yaylacıları (Otçuda denilmektedir)
Taşköprü Yaylası
Gümüşhane’de 105 yaylanın merkezi konumunda bulunan Taşköprü Yaylası, çevresinde yer alan Dipsiz Göl, Santa Harabeleri, Çakırgöl, Karaca Mağarası gibi turizm mekanlarıyla doğaseverler ile turistlerin ilgisini çekiyor.
Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikteki Taşköprü Yaylası, çevredeki 105 yaylanın merkezi konumunda yer alıyor. Yayla; temiz havası, bitki örtüsü, dağ çayırları ve manzarasıyla doğaseverlerin ilgisini çekiyor.
Taşköprü Yaylasında et yiyin
Akgüller Dinlenme Tesisleri
Gümüşhane Ayasofyasını Görün
İstanbul’da yer alan Ayasofya Camii ile birlikte farklı zamanlarda yapılmış Türkiye’de 9 Ayasofya yapısı bulunur.Bunlardan bir tanesi de Gümüşhane Kabaköy eski ismi ile kabaklise büyük köy anlamınada gelen Arzular-Kabaköy beldesi içerisinde yer alan camiidir.
Camii hakkında detaylı bilgiler Santa gezimizin içeriğinde yer alır.
Not:Santa Harabelerine gidiş yolu Arzular- Kabaköy den Yağmurdereye oradan Oradan Taşköprü yaylasından geçilerek gidilir
Santa Harabelerine Gidin!
Santa Harabeleri, Gümüşhane kent merkezine yaklaşık 82 kilometre uzaklıkta Yağmurdere Bucağı Dumanlı Köyü sınırlarında yer almaktadır. Santa Yanbolu Deresi’nin doğduğu vadilerle birbirinden ayrılmış üç ayrı yamaç üzerine kurulmuştur.Rivayete göre Sümela manastırının yapımında kullanılan taşlar buradan taşınarak yapılmıştır.
Santa Harabeleri hakkında geniş bilgi detaylı seyahat yazımızda
https://biyeregitsek.com/santa-harabeleri/
Zigana Turizm Merkezi
Karadeniz’in önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Zigana Turizm Merkezi, Gümüşhane şehrine 45 kilometre uzaklıkta yer alıyor. El değmemiş doğal güzellikler arasında keyifle kayak yapabileceğiniz ve bahar aylarında doğa yürüyüşlerine çıkarabileceğiniz turizm merkezinde yüzlerce kişilik teleski hattı kayakçılara hizmet veriyor
Tarihi Süleymaniye Mahallesine Çıkın
Gümüşhane’nin ilk kurulduğu yer olan mahalle merkezden çıkılarak 4km mesafede.
Şehir Kanuni Sultan Süleyman döneminde yerleşimini ve gelişimini sağlamıştır. Günümüze cami, kilise, hamam, köprü, dükkân vb. 35 adet taşınmaz kültür varlığı gelmiştir. Yerleşim 3.Derece Kentsel ve Doğal Sit Alanı olmasının yanında aynı zamanda turizm merkezidir.
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gumushane/gezilecekyer/suleymaniye-eski-gumushane-mahallesi
Karaca Mağarasına Gidin
Gümüşhane’nin ve doğu karadenizin en önemli tabiat harikalarından biri olan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Karaca Mağazası, 256 metre uzunluğu ve 1500 m2 alanında yer alan binlerce yılda oluşmuş sarkıtlar, dikitler ve mağara gölleriyle unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor.
Tomara Şelaleleri
Yılın her mevsimi muhteşem doğa manzaraları sunduğu için ziyaret edilen Tomara Şelaleleri, 40 farklı noktadan çıkan ve 25 metre yükseklikten dökülen kaynak sularıyla şehrin en çok ziyaret edilen yerleri arasında
Gümüşhane’nin tarihi konakları
Geleneksel Türk konak mimarisinin en güzel örneklerinden olan ve milli kültürümüzün önemli bir parçasını oluşturan Gümüşhane konakları; taş, kerpiç ve ahşap malzemelerle inşa edilmiş. İç bölümlerini ve odalarını gezebileceğiniz konaklar, geniş bir bahçe içerisinde yer alıyor. Cumbalı mimarileri ve otantik dekorasyonlarıyla görülmeye değer konakların en sevilenleri ise Abdi Bey Konağı ve Abdülaziz Evi
Sadak Antik Kenti (Satala)
Kelkite bağlı sadak köyü sınırları içerisinde yer alır
Tarih severlerin keyifle zaman geçirebileceği başka bir yer olan Sadak Antik Kenti, Gümüşhane merkezine 100 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Roma İmparatorluğu döneminde kurulan ve Anadolu’daki en büyük Roma karargâhlarından biri olan antik kent, tarihi boyunca Makedonyalılardan Bizanslılara kadar pek çok medeniyetinde hakimiyetinde kalmış.
Zamanınız kalırsa diğer yapmanızı önerdiğimiz Lokasyonlar
Torul Seyir Terasına Çıkın
Kelkite geçin oradan Bayburt’a veya Erzincana uğrayabilirsiniz
Doğu karanizdeki Ödüllü Müzeleri Ziyaret edebilirsiniz
Sanat Müzeleri
Baksı Müzesi
Bayburtlu sanatçı ve akademisyen Prof.Dr. Hüsamettin Koçanın kendi köyüne kurmuş olduğu müzeyi ziayret edin.Sizlere müze hakkında geniş seyahat yazısını aktaracağız
Kenan Yavuz Etnoğrafya Müzesi
Yine Bayburt’ta yer alan Kenan Yavuz tarafından köyünde açılmış olan 2021 yılında Avrupa’da en iyi müze ödülünü alan Kenan Yavuz Etnoğrafya Müzesini ziyaret edebilirsiniz.