Doğu Karadeniz’in en büyük şehirlerinden, yerli ve yabancı turistlerin dört mevsim akın ettiği Trabzon, yemyeşil doğasıyla tarihi değerleriyle unutulmaz bir gezi fırsatı sunuyor. Trabzon’da Karadeniz’in en meşhur lezzetleriyle de damağınızı şenlendirebilirsiniz. Bulutların üstendeki sis çökmüş yaylalardan maviliklere uzanan Karadeniz kıyılarında gezi için Trabzon gezi rehberimizi okumadan plan yapmayın.
İşte Trabzon’da gezilecek yerler..
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı, Türkiye’nin en güzel doğaya sahip şehirleri arasında yer alan Trabzon’un en önemli Turizm simgelerindendir. Halk arasında Meryem Ana Manastırı olarak da bilinir. Sümela, Unesco Dünya Miras Geçici Listesi’nde de yer alıyor. Altındere Vadisi üzerinde yaklaşık 300-400 metre yüksekte olan ve yamaca kurulan Sümela Manastırı’nı sizler için kaleme aldık.
https://maps.google.com/maps?z=12&t=m&q=40.690060,39.658430
Yapılış Tarihi
Göz kamaştıran muhteşem Sümela’nın Bizans İmparatorluğu döneminde Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios adında iki Rahip tarafından yaptırıldığı yönünde rivayetler bulunuyor. Diğer rivayetlerde bu yapının daha öncede sizlere gezi bloğu olarak sunduğumuz. https://biyeregitsek.com/santa-harabeleri/ Santa Harabelerinden, taşların tepelerden buraya taşınarak yamaca yapıldığı yönünde. İnsanın aklı almıyor gerçekten bu yüksekliğe taşların çıkarılması inanılmaz bir şey.
Restorasyon
Türklere Özgü Detaylar yapı içerisinde kendini gösteriyor
Toplamda iki kutsal ayazmanın bulunduğu manastır; öğrenci odaları, mutfak, kütüphane ve birkaç şapelden oluşuyor.2013-2020 yılları arasında kapsamlı şekilde restorasyona girdi. Bugüne kadar ulaşılmamış odalar açıldı. Dağ yamaçlarından düşen taşlar için koruma tellerle güvenli hale getirildi.
Giriş Bileti ve Müze Hakkında Tıklayınız
https://muze.gov.tr/urun-detay?CatalogNo=WEB-SML01-01-008
Restorasyon Çalışmaları Aşamaları
https://www.sumela.gov.tr/restorasyon-calismalari
Atatürk Köşkü
Atatürk Köşkü Tarihçe ve Hakkında; Atatürk Köşkü, Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içerisinde bir tepede yer almaktadır. Trabzonlu Rum asıllı Banker Kostantin Kabayanidis tarafından 1890 yılında yazlık olarak yaptırılmıştır. Yirminci yüzyılın hemen başında yaptırılmış olan köşk 1923’ten sonra hazineye bırakılmıştır.
Atatürk 1934 ve 1937 yıllarındaki Trabzon ziyaretinde, bu Köşk’ü de ziyaret etmiştir. Atatürk, 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde Trabzon’u ilk kez onurlandırdığında Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konakta ağırlanmıştır. Ayrıca Atatürk tarafından İran Şahıda bu konakta ağırlamıştır. Hikayesi şöyledir,
Mustafa Kemal Paşa, İran Şahı’nı Türkiye’ye davet etti. Şah bu daveti büyük bir memnuniyetle kabul etti. Şah davet üzerine şunu demişti: – “Sabırlı bir adamım. Ancak iki şeye sabrım kalmadı. Biri Avrupa’daki oğlumu görmek, öteki de dostum Gazi Hazretleriyle buluşmak ve tanışmak…”
Türkiye gezisi, Pehlevi’nin şah olduktan sonraki ilk yurt dışı ziyareti olacaktı. Rıza Pehlevi Ankara’ya gitmek üzere 10 Haziran 1934 tarihinde Gürbulak sınır kapısından Türkiye’ye girerek, Trabzon ve Samsun üzerinden 16 Haziran 1934 günü Ankara’ya ulaştı.
Trabzon Ayasofyası
Trabzon Ayasofya Müzesi, Trabzon’un Ayasofya Mahallesinde bulunan tarihi müzedir.
Kral I. Manuel tarafından 1250-1260 yılları arasında yaptırılan ve bir manastır kilisesi olan Ayasofya adı, “Kutsal Bilgelik” anlamına gelir. Fatih Sultan Mehmed’in 1461 yılında Trabzon’u fethinden sonra da kilise olarak kullanılan yapı, 1584 yılında sultanın emriyle Kürd Ali Bey adlı bir ayân tarafından bir minber ve müezzin mahfili eklenerek camiye dönüştürülmüştür.
Roma İmparatoru’nun kendisi olduğunu kanıtlamak isteyen I.Manuel Kommenos’un (1238-1263) bu nedenle İstanbul’daki imparatorluk kilisesiyle aynı adı taşıyan yapıyı inşa ettirdiği sanılıyor. Ayasofya’nın 1584’te dönemin Anadolu Beylerbeyi Kürd Ali Bey tarafından camiye çevrildiği biliniyor. Manastır, Trabzon’un alınmasından yüzyıl sonrasına kadar işlevini sürdürmüş, sonrasında da camiye çevrildi.
Uzungöl
Turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl’ün turizm potansiyeli çok yüksektir. Göl ve Trabzon’un en yüksek Haldizen vadisi doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, botanik amaçlı turların yanı sıra, daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlardaki geleneksel Karadeniz mimarisinin özgün ahşap köy evlerinin gezilebileceği yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır.
Uzungöl’e Ne Zaman Gidilmeli?
Uzungöl yıl boyu binlerce ziyaretçi almaktadır. Yaz aylarında başka bir güzel kış aylarında başka bir güzelliğe sahiptir fakat en çok ziyaretçiyi yaz aylarında almaktadır. Yabancı turist olarak en çok bölgeyi Araplar ziyaret etmektedir.
Uzungöl’ün Yöresel Lezzetleri
Karadeniz bölgesinin en leziz ustalarının bulunduğu restoranlar sizleri Uzungöl civarında bekliyor. Buralarda kahvaltı yaparak, dinç bir şekilde yoğun gezi programının olduğu güne başlayabilirsiniz.
Uzungöl Civarında Başka Ne Yapılır?
Uzungöl’de Helikopter Turu
Son zamanlarda çok dikkat çeken bir aktivite ziyeretçilere sunuluyor bu aktivite uzungölü kuş bakışı seyretmek isteyenler için bulunmaz bir fırsattır evet uzungöl’de helikopter turu rağbet görmüş bir aktivite modelidir.
Uzungöl’de Yamaç Paraşütü
Trabzon iline 10 km mesafede bulunan ‘’Akyazı Uçuş Tepesi,’’ 30 km mesafede olan Akçakale tepesi, 35 km mesafede Varoz uçuş tepesi, Düzköy Haçka eğitim tepesi ve Uzungöl uçuş tepesi önemli parkurlardandır.
Uzungöl’de Atv Turu
Atv kiralayarak veya profesyonel kişiler eşliğinde Atv turu yapabilirsiniz.
Trabzon Yemek Rehberi
Trabzon’da ne yenir? İklim özelliklerinin ve Karadeniz’in de etkili olduğu Trabzon mutfağında kayıtsız kalamayacağınız o meşhur lezzetler:
- Karalahana Dolması
- Pazılı Kaygana
- Muhlama -kimi yörelere göre kuymak-
- Mısır Ekmeği
- Karadeniz Pidesi Çeşitleri
- Laz Böreği
- Hamsiköy’de Hamsiköy Sütlacı
- Akçaabat’ta Köfte
- Hamsili Pilav
Sizlere Önerebileceğim Mekanlar;
Karpi Pide
Trabzon merkezde yiyebileceğiniz en iyi pide mekanı için Karpi Pide’yi seçebilirsiniz.
Kalkanoğlu Pilavcısı
Kalkanoğlu lakaplı Süleyman Ağa, Trabzon’da toplanıp cepheye giden askerlere pilav pişirmeye başlamış. Zaman içinde bu pilavın lezzeti dillere düşmüş ve halka pilav dağıtımı yapmak için bir aş evi açılmış. O günden bu güne Trabzon’da pilav denilince akla gelen ilk yer Kalkanoğlu Pilavcısı olmuş.
Trabzon’da Döner Nerede Yenir?
Akçay Lokantası
Trabzon meydanda akçay döner.Döner deyince çoğu kişi için akan sular duruyor. Ancak herkesin döner tercihi de farklı. Yağlı ya da yağsız; pilav üstü, dürüm. Karadeniz usulü döneri burada yiyebilirsiniz
Diğer Seçenekleri Sizler İçin Sıraladım Damak zevkinize göre Seçebilirsiniz,
- Akçaabat Fevzi Hoca
- Beton Helva
- Bozo Pide
- Bordo Mavi Balık
- Cemil usta
Zamanınız Varsa Gümüşhane Yönüne Zigana Dağına Çıkın
Zigana Çıkın Hamsiköy Sütlacı Yiyin
Yöresel lezzetler, özgünlükleri ve kültürel değerleri ile her zaman toplumun her kesiminde ayrı bir öneme sahiptir. Sütlaç denilince Anadolu coğrafyasının büyük bir kısmında ilk akla gelen şey olan Hamsiköy sütlacı da her geçen gün popülaritesini arttırıyor
Tabiki yerinde yani Hamsiköy’de!
Hamsiköy’de geçmişten beri gerçek lezzeti orijinal tadında ve eşsiz manzarası ile tatmanız için sizleri bekliyor. Orijinal tarife sadık kalan ustalarının ellerinden çıkan orijinal sütlacın tadına gerçekten varabilirsiniz.
Pervanoğlu Tesislerl ve Kardak Tesislerinde sütlaç yemenizi öneririm
Zigana Köyüne Çıkın Et Yiyin
Zigana’ ya geldiyseniz et yemeden geçmek olmaz. Lezzetli etin adresi kesinlikle Zehir Hüseyin. Soba üzerinde her zaman hazır olan taze çay, eşsiz manzara eşliğinde daha bir keyif ile içiliyor. Etler Zehir Hüseyin’in elinden olsa gerek yedikçe yiyesin geliyor. Et öncesi kendi üretimleri olan bal ve tereyağ istemeyi unutmayın.
Trabzon’da Nerede Kalınır? Farklı Aktivite İsteyenler
Livera Camping, Maçka İlçesinden 8km uzaklıkta Livera Yaylası sınırları içerisinde doğu ladin ormanlarının içerisinde doğayla bütünleşmiş bir alternatif turizm modelidir.Rize’ye 106 kilometre ve Gümüşhane’ye 109 kilometre uzaklıkta bulunan tesis Trabzon şehir merkezine ise 34 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Maçka ilçesine bağlı olan tesis, ilçe merkezine ise; 5,1 kilometre uzaklıkta Yazlık bölgesinde hizmet vermektedir.
Trabzon, Maçka’da kamping işletmesi olarak hizmet veren Livera kamp alanı tesislerinde konaklamak isteyenler kendi çadırı veya işletme tarafından verilen çadır ile konaklama yapabilir. Karavan kampı yapmak isteyenlere de izin verilen işletmede özel karavan kamp alanı bulunmaktadır. Tesis içerisinde sadece kamp konaklaması yapılmaktadır. Bungalov ev, dağ evi ve pansiyon gibi konaklama olanakları bulunmamaktadır.
- Yöresel lezzetler tadabilirsiniz
- Çadır kampı ve karavan kampı yapabilirsiniz
- Hamak keyfi yapabilirsiniz
- Orman içerisinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz
- Bisiklet ile bölgede turlayabilirsiniz
- Orman manzaralı fotoğraflar çekebilirsiniz
https://www.liveracamping.com/sikca-sorulanlar/
Comments 1