Belkıs/Zeugma bugünkü konumuyla, Gaziantep ili, Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, Birecik Baraj gölünün kıyısında, yeni Belkıs köyünün yakınında, yedi tepe üzerine kurulmuş antik bir kenttir. Yaklaşık olarak 21 dekarlık bir arazi üzerinde yer almaktadır. Halfeti ilçe merkezinin yaklaşık 20 km güneyindedir ve tur güzergâhındadır. Nizip ilçesinden Zeugma’ya gelen ziyaretçiler, burada her hafta sonu yapılan tekne turlarıyla Halfeti’ye gelmektedir.
Zeugma Antik Kenti, sanatın bir kentte yüzyıllar önce nasıl güzel bir şekilde yaşam ile iç içe geçtiğini ve yansıdığının en etkili örneğidir. Zeugma Antik Kenti, Roma döneminde en fazla sanat alanında ilerlemeler göstermiş ve buna bağlı olarak zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya çapında ün kazanmıştır.
Gaziantep İli, Nizip ilçesinin 10 km. doğusunda, Birecik Baraj gölünün kıyısında, yeni Belkıs köyünün yakınında yedi tepe üzerine kurulmuş antik bir kenttir. Yaklaşık olarak 21 bir dekarlık bir arazi üzerinde yer almaktadır. Zeugma’dan Strabon, Plinius ve birçok antik yazar bahsetmiştir. Büyük İskender’in generallerinden Selevkos Nikator I, M.Ö. 300’de, İskender’in Fırat’ı geçtiği bu yerde, kendi adıyla Fırat’ın adını birleştirerek Selevkeia ad Euphrates( Fırat Seleukeia’sı) ismiyle antik kenti kurmuştur. Bu kentin karşısına da eşi Apameia’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu ikiz kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır.
Kommagane Kralı
Mitridates I. Kallinikos’un, Selevkos kralının kızı Leodike ile evlenmesiyle kent, çeyiz olarak Kommagane krallığına verilmiş. Leodike’nin oğlu Antiokhos I, bu kentin geliriyle Nemrut dağındaki heykelleri yaptırmıştır. Yaklaşık 40 yıl Kommagene’nin dört büyük şehrinden biri olan kent, M.Ö. 64 de Roma İmparatorluğu’nun topraklarına katılarak, ismi geçit ve köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak değiştirilmiştir.
Gerek bina büyüklüğü gerekse sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olarak bilinmektedir.
Zeugma Mozaik Müzesi – Gaziantep
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi sanat tarihçileri, arkeologlar aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının göz bebeği bir müzedir. Türkiye’yi ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir zenginliğe sahiptir.
Ayrıca mozaiklerin üstün bir sanat zevkini yansıtması, Geç Antik Dönem kiliselerine, Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait örnekleri barındırması müzeyi daha da çekici hale getirmektedir.
Özellikle Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli, müzenin asıl olarak mozaikler için ziyaret edildiğini unutturacak güzellikte olarak değerlendirilmektedir.
Zeugma Mozaik Müzesi “Çingene Kızı”
Müzede yer alan mozaik panoların tamamı çok büyük ustalık eseridir. Bazılarının tam 500 bin parçadan meydana getirilmiş olması yanında figürlerin gerçekçilikleri ve canlılıkları da hayranlık uyandırmaktadır. Ancak müzenin en önemli eseri bu çok büyük boyutlu panolar değil, diğerlerine göre oldukça küçük bir parça halinde keşfedilmiş olan M.S. 2’nci yüzyıl tarihli Maenad ya da daha bilinir adıyla Çingene Kızı Mozaiği‘dir.
Maenad Villası’nda yemek odasının taban mozaiğinin geriye kalan tek parçasını meydana getiren figürün gözlerindeki mahzun ifade bu mozaiği müzenin en beğenilen buluntusu yapmış ve Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak adlandırılarak antik kentin ve müzenin simgesi haline getirmiştir.
ABD Bowlig Green State Üniversitesi’nde olduğu tespit edilen kayıp on iki parçanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri ile alınarak müzeye getirilmesi ile Çingene Kızı Mozaiği’nin bir bölümü daha Zeugma Mozaik Müzesi’nde ziyarete açılmıştır.
Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Tanıtıcı Yayınlar
Gaziantep Havalimanı şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Almanya’dan gelen ziyaretçiler doğrudan bu havalimanını kullanarak kente ulaşabilirler. Diğer ülke ziyaretçileri ise İstanbul ve Ankara aktarmalı olarak Gaziantep’e gelebilirler. Ayrıca Türkiye’nin her ilinden Gaziantep’e düzenli otobüs seferleri bulunuyor.
İngilizlere Göre Türkiye artık ucuz tatil destinasyonu değil 🏝️⛱️İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, görece daha pahalı destinasyonlar olarak bilinen İtalya...
Pegasus’un yeni uygulaması. Kabin bagajı devri bitti! Yurt dışı ve Kıbrıs uçuşlarında uçak içine getirebileceğiniz bagaj hakları güncellenmiştir. Bu...
Comments 1