Pisa Kulesi Neden Eğik |

Dünyanın en ilginç mimari kazalarından biri olan Her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Pisa Kulesi, farklı görüntüsüyle İtalya dendiğinde akla gelen ilk yapılardan biridir

 

Öncelikle Pisa Kulesi İtalya’nın neresinde bulunuyor ?

diye merak edenler için kulenin ülkenin ToskanaBölgesindeki Pisa şehrinde yer aldığını belirtelim.

PisaKulesi’nin yapılış amacı, şehrin gücünü diğer şehirlere gösterilmesiydi.

Ulaşım

Eğer bizim gibi bir tur ile gelmediyseniz buraya ulaşmanın en kolay yolu tren. Başta en yakın şehir olan Floransa olmak üzere birçok şehirden buraya tren ile ulaşabilirsiniz.Aslında konum itibari ile diğer şehirlerine göre ters biyerde 

Güneye doğru eğilen gövdesini tutuyormuş gibi en çok fotoğraf çekilen eğlenceli anları ile bilinen bu kule, hakkında bilinmesi gerekenleri okuyucularımız için derledik.

Pisa Kulesinin olduğu bölge Lungarno sanki İtalya gibi değil;)

Sizlere önerim o zaman Pisa’ya giderseniz sakın Kulenin olduğu ana meydanı (Pieazza dei Miracoli-Mucizeler Meydanıgezip dönmeyin,göreceğiniz  farklı yerlerde var. Ara sokaklarının keşfedilmesi gereken güzel şirin bir kent Lungarno nehrinin geçtiği kente mutlaka vakit ayırın Pisa kulesine takılıp kalmayın :))

Kule Neden Eğik? Kurtarmak İçin Neler yapıldı?

Kule yapılmış olduğu 1125 yılının üzerinden 3 yıl geçmesiyle güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Yapının üçüncü katının tamamlanmasıyla beraber kuledeki eğiklik fark edilmiş ve bu eğikliğin önüne nasıl geçileceği bilinemediğinden kulenin inşaatına 100 yıl kadar ara verilmiştir.

Uzun süren bir aradan sonra yapıyı daha iyi hale getirebileceğinizi düşünen Giovanni Di Simone,1272 yılında kuleye 4 kat daha eklemiştir ve yaptığı eklemelerle kulenin daha fazla eğilmesine sebep olmuştur. Gittikçe güneye doğru eğilen yapı son olarak Alessandro Della Gherardesca’nınkulenin altında yol açmak için yapmış olduğu çalışmalar sonrasında daha da kötüye gitmiş ve Pisa Kulesi günümüzdeki eğriliğini almıştır. Herkesin düzeltmek için çalıştığı ancak daha fazla eğrilik almasına sebep olduğu bu kulenin sorunu, aslında en başında Zeminden kaynaklanıyor.

Onarım Çalışmaları

Eğimi 5,5 dereceyi bulan kule yıkılması önlenmek amacıyla 1990-2002 yılları arasında kapanarak, onarım çalışmaları başlanmış, çalışmalar sonucunda eğriliğinde 45 cm kadar bir düzelme görülen Pisa Kulesi hem yıkılmaktan kurtulduğunu hem de ziyaretçiler için daha güvenli hale getirilmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer Görülmesi Gereken Yerleri

Bana kalırsa ben en çok Pisa Katedrali

Pisa Vaftizhanesi  mimarisini daha çok beğendim.

1152 yılında inşasına başlanmasına rağmen ancak 1363 yılında tamamlanabilen Pisa Vaftizhanesi, şehrin Roma Katolik dini yapılarından bir diğeridir. Ünlü PisaKulesi’nin hemen yakınında konumlanan yapı, dış mimarisiyle şehrin mimarlık harikalarından biri olarak görülmektedir.

Şövalyeler Meydanı

Pisa’nın Orta Çağ döneminde siyasi merkezi olarak kabul edilen Şövalyeler Meydanı, 16. Yüzyıldan sonra Aziz Stephen Şövalyeleri Meclisi’nin karargahlarından biri haline geldi ve şövalyelerin eğitimleri bu noktada gerçekleşti

Sonuç Olarak buraya Turla geldiyseniz zamanınızı burada geçireceksiniz

Evet, Pisa Kulesini gitmişken görmek güzel ama burada pek bir şey yok Eğer kendi aracanız ile geziyor yolunuz buradan geçmiyorsa kesinlikle yolunuzu burası için değiştirmeyin. Bu beğenmediğim anlamına gelmesin ama 1 saat kalsanız yeterli olacak bir yer.

Pisa Yeme-İçme

Meydanlarda yemek yemeyin, kahve-tatlı olabilir ama yemeği ara sokaklardaki küçük kafelerde, ristorantelerdeyiyin mutlaka.