Çorlulu Ali Paşa Medresesi Nerede Ve Nasıl Gidilir? Çorlulu Ali Paşa Medresesi Tarihi Ve Özellikleri Hakkında Bilgi
Çorlulu Ali Paşa Medresesi, İstanbul Beyazıt’ta bulunan tarihi bir medrese.
Eski adı Divan yolu yolu, yeni adı Yeniçeriler Caddesi olan cadde üzerindedir.
Eminim pek çok defa önünden geçip gitmiş, medreseyi fark etmemişsinizdir.
*Nargile seven biriyseniz mutlaka bilirsiniz…
İstanbul’un En Eski Nargile İçme Mekanı
Çorlulu Ali Paşa gerçek nargile kültürünü özümseyebileceğiniz bir mekândır. İstanbul’da nargile içmenin keyif dolu olduğu mekânlardan birisidir. Hem nargile kalitesi, hem de muhabbetin güzelliği sayesinde en sevilen yerlerdendir. Birçok nargile çeşitliliğinin olduğu mekândaözellikle elma, nane ve kavunlu nargileleri denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca elmalı nargilenin yanında elma çayı ile birlikte günler boyu ağzınızdan gitmeyecek hoş bir tat kalacaktır.Günümüzde her ilçede ve her mahallede bir nargile mekânıolduğu için bu gibi eski yerler unutuldu. Turistik yerler oldu.
Medrese’nin Mimarisi
Türkiye’nin pek çok ilinde Osmanlı mirası birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Ancak İstanbul’un uzun süre başkent olması nedeniyle genel olarak bütün yapılar burada toplanmıştır.
Çorlulu Ali Paşa Medresesi de bu yapılardan biridir. Çorlulu ali paşa medresesi nerede ve nasıl gidilir? Çorlulu ali paşa medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çorlulu Ali Paşa Medresesi Tarihi ve Hakkında Bilgi
Çorlulu Ali Paşa Medresesi, 1707 yılında Sadrazam Çorlulu Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ali Paşa, bu hanı yaptırmasındaki amaç kendine özel bir dinlenme yeri olmasının yanı sıra özel bir ilim yuvasını devlet topraklarına kazandırmaktı. Ali Paşa, zaman zaman burada cami de millet ile namaz kılar, medresede eğitimleri takip etmekteydi. Ali Paşa’nın idamının ardından medrese faaliyetlerine bir süre daha devam etti.
Kapıdan girince sağ tarafta Çorlulu Ali Paşanın mezarının da bulunduğu, Medresenin Haziresi yer alıyor.
Depremlerde Hasar Gördü Restore Edildi
Duraklama ve çöküş dönemlerinde kapanan medrese 1766 ve 1894 yılındaki büyük depremin ardından iyice kullanılmaz hale gelir. Bu tarihten sonra medresenin yakınına dahi giriş çıkış yapmak insanlar için tehlikeli hale gelir. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte yeni Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı miraslarına sahip çıkı. 1961 ve 1965 yıllarında yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından medrese yeniden İstanbullulara kazandırıldı.
Çorlulu Ali Paşa Medresesi Nerede?
Çorlulu Ali Paşa Medresesi İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ve tarihi yarımada olarak bilinen Fatih ilçesinin Molla Fenari Mahallesi, Yeniçeriler Caddesi Beyazıt semtinde yer almaktadır. Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nin civarında da yine tarihi yapılar yer almaktadır. Beyazıt Kapalıçarşı, Beyazıt Meydanı, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Medresesi, Çemberlitaş, Nuru Osmaniye Camii bu yapılardan bazılarıdır. Ayrıca Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii ve Ayasofya Camii’ne de oldukça yakındır.
Eski Dönemlerde daha entelektüel bir yerdi günümüzde daha çok turistik olduğu söylenebilir ve daha bakımsız.
Erenler Kıraathanesi bir nargile kahvehanesiydi. Kağıt ya da tavla oynanmıyor, nargileler tüttürülüp, sessiz sakin bir biçimde, çevreyi rahatsız etmeden sohbet ediliyordu. Çalışanları sempatik ve saygılı, çaylar da lezzetliydi.
Daha Düzenli ve Bakımlı Olabilir!!!
Çorlulu Ali Paşa tarafından mimar Davut Ağa’ya yaptırıldı. Ancak aradan geçen 3 asırlık sürede hoyratlığın kurbanı olan tarihi yapı, zamanla nargile kafeye dönüştürüldü.
Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nin kapısındaki reklam bantları ve yapışkanlar sosyal medya kullanıcılarından gelen tepkiler üzerine 2 yıl önce sökülmesine rağmen, şimdilerde ortaya çıkan görüntüler ise İstanbul’un tarihi dokusuna nasıl hançer vurulduğunu gözler önüne seriyor. Yapılan tüm uyarılara rağmen sahipsiz kalan ve yaklaşık 30 yıldır kafe olarak işletilen Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nin duvarlarında hasarlar oluşurken, yapının dokusunu bozan kablo ve boruların varlığı dikkatlerden kaçmıyor.