İstanbul’un En eski Şekercileri
İstanbul’daki tarihî şekercilerin birçoğu; 1800’lü yıllarda hediye simgesi olan akide şekeri satan dükkânlar olarak boy göstermeye başlıyor. 19. yüzyıl İstanbul’unda meşhur Çankırılı şekerciler vardı. Anadolu’nun bu kıraç beldesinden başkente gelenler muhtemelen hemşerileriyle dayanışma içinde bu meslek koluna yönelirlerdi. Sonra yavaş yavaş çeşitlerini artırıyorlar ve bu sayede Osmanlı döneminden bugünlere birçok şeker, lokum ve reçel türü ile badem ezmesi tezgâhlardan sofralara taşınıyor. Hatta bazı şekercilerin farklı tatların ortaya çıkışında ve yayılmasında önemli rolü oluyor.
Herbiriİstanbulunen eski semtleri olan Eminönü,Küçükpazar,Beyoğlu,Üsküdar,Bebek te farklı dönemlerde dükkanlarını açarak şekerleme işine başlamışlar.
İşte İstanbulun Bilinen En eski Şekercileri ,Sizler İçin Araştırdık.Sıralama yoktur
Şekerci Cafer Erol
Anadolu yakasında yaşayan en eski şekerci.Kadıköy’ün tarihi dokusuna çok yakışan bir şekercisi var
Şekerci Cafer Erol; kuruluşu bundan 212 yıl öncesine dayanan, fabrikasyon tipi üretime direnerek hala el emeğiyle ve katkı maddesi kullanmaksızın üretim yapan Kadıköy Çarşı’ya yolunuz düştüğünde uğramadan geçemeyeceğiniz yerlerden biri.
Kapısından girer girmez, birbirinden renkli akide şekerleri, elma şekerleri, el yapımı marzıpanları, Osmanlı zamanından bu yana tadı değişmeyen lokumları, reçelleri ve lezzet yüklü çikolataları sizi adeta çocukluğunuza götürüyor. Ailenin 5. kuşağının temsilcisi Nurtekin Erol’un söylediğine göre, bu dükkanının sırrı yaptıkları işe duydukları “tutku” ve “temizlik”te saklı
Akide şekerinin sadece 25’ten fazla çeşidi var. Fındıklı, fıstıklı, güllü gibi 35’e yakın çeşitte lokum, badem ezmeleri, helva ve reçellerinin yanı sıra, çifte kavrulmuş fıstıklı ve fındıklı lokum, narlı ve damla sakızlı lokumları da bulunmakta.
Muhiddin Hacı Bekir
Türkiye’nin köklü markalarından biridir Ali Muhiddin Hacı Bekir… Osmanlı’dan Cumhuriyet’e aktarılan deneyimin ve birikimin adıdır aynı zamanda… Geleneksel usul ile şeker ve lokum imalatıyla başlayan Hacı Bekir’in yolculuğu günümüzde de aynı lezzet ve tat ile devam etmektedir.Bugün, aradan geçen onca yıla rağmen Bekir Efendi’nin açtığı şekerci dükkanı hala aynı yerindedir.
Osmanlı zamanında lokma ve şekerlemeler yapılırken hammadde olarak çoğunlukla bal, pekmez ve birleştirici olarak da un kullanılıyordu. Bekir Efendi, Avrupa’daki gelişmelerden sonra o zamanın ilk yapılan rafine şekeri olan “kelle şekerini” bal ve pekmez yerine kullanmaya başlıyor
Bu özelliğe sahip İstanbul’da başka bir dükkan bulunmamaktadır. Dükkanın ismi ilk zamanlarda Hacı Bekir iken sonradan oğlunun ismi de eklenerek Muhiddin Hacı Bekir olur, sonra da torunun ismi eklenir ve isim bugünkü halini alır: Ali Muhiddin Hacı Bekir.
Amedeo Preziosi, 1851
Maltalı ressam Preziosi tarafından çizilen Bekir Efendi’nin resminin aslı bugün Louvre Müzesi’nde bulunmaktadır. Dükkana adım attığınızda tertemiz kavanozlarda dizilmiş, gül, tarçın, limon, portakal, bergamut, çilek, ananas, fındık, susam, kakao, bal, kahve ve naneli akidelerin yanı sıra güllüden sakızlıya, naneliden cevizliye, kaymaklıdan çifte kavrulmuşa değişik lokum çeşitleri, şerbet şekeri, nöbet şekeri, yaş meyve şekeri, badem şekeri, fındık şekeri, kişniş şekeri, Antep fıstığı şekeri, Marmara çakılı, kestane şekeri ve drajeler de bulabiliyorsunuz. Ayrıca, badem ezmeleri, madlen çeşitleri, helva, pişmaniye ve baklava çeşitleri de satıyorlar.
Meşhur Bebek Badem Ezmecisi
Badem ezmeciliği işinin başlangıç yeri Mudanya’dır. Beybabam Mehmet Halit bey Mudanyalı, annem Anastasya ise Arnavutköy’lü. Lise eğitimi almak için İstanbul’a gelen babam anneme âşık olmuş. Bu aşka başta karşı çıkan aileler daha sonra bir şartla bu izdivaca izin vermişler. Babamdan İstanbul’da bir iş açması istenmiş. Babam da aile mesleğini sürdürmeye karar vermiş. 1904 yılında Bebek’te açtıkları dükkânda badem ezmesi, pandispanya, acıbadem kurabiyesi, buzlama ve akide şekeri yapıp satmaya başlamış. Beybabam Mehmet Halit beyin vefatının ardından işletmenin başına geçen annem Anastasya uzun yıllar sonrasında 1957 yılında işi bana devretti. Bu işi yapmaktansa evde temizlik yaparım diyordum. Ama çalışmak zorunda olmak ve bu sorumluluğu almak gerekince iş başa düştü. Kısa sürede işim, eşim ve çocuğum gibi sahip çıktığım, ilkelerimizden ve kalitemizden ödün vermediğim bir yer oldu.”
Bazı lezzetler vardır. Tadıyla, lezzetiyle bir kültüre dönüşür. Meşhur Bebek Badem Ezmesi de onlardan biri. 100 yılı aşkın tadıyla hala İstanbul’un en önemli lezzet duraklarından. Dükkan, 1904 yılından beri, yani Bebek’in köy olduğu zamandan beri aynı mahallede.
Hicipoğlu Şekercisi
Mahmud’a helvacıbaşılık yapmış olan Hicipzade Hacı Mustafa Efendi’nin oğlunun oğlu olan Cemal Hicipoğlu, şekercilik mesleğini halen severek ve incelikle yapıyor.
Eminönü’nde Rüstem Paşa Camii’nin hemen arka hizasında yer alan Hicipoğlu Şekercisi, 1745 yılından beri yani yaklaşık 300 yıldır şeker, lokum ve helva üretimi yapıyorlar. Lokumlarını geleneksel yöntemle, ocağa sürülen bakır kazanlarda elle yapıyorlar. Diğer en beğenilen ürünleri yaz-kış tahin helvası ve kendi imalatları gül reçeli de ürünleri arasında bulunuyor
Altan Şekerleme Lokum
İstanbul’da eski dönemlerden kalma dükkanlar arasında en çok bilinenlerinden.Lokum konusunda İstanbulda ve Türlkiye’de en iyilerden…
1865’ten yana hizmet veren Altan Şekerleme, küçük imalathanesinde akide şekerinin bütün çeşitlerini üretiyor. Portakallı, naneli, tarçınlı, bergamotlu, susamlı, muzlu, limonlu, Nescafeli, çilekli, şeftalili, Türk kahveli, fındıklı ve güllü akide başta olmak üzere, Yeniçerilerin padişahtan ulufe maaşlarını aldıkları zaman, memnuniyetlerini belirtmek için kazanlarla akide pişirip padişaha yollarlarmış.
Özsoy Şekerleme
Hellva konusunda İstanbul’da en iyilerden denebilir.Tarihi yarımadadaki Küçükpazar’da şekerlemenin lezzet durağı, 1942 yılında kurulan Özsoy Şekerleme’nin lokum, akide, ezme, fondan, helva vb. şekerlemeleri bulunmaktadır.Torunları İhsan Demirtaş şuan işin başında
Kurucusu Mahmut Demirtaş, yani dedeleri 1920’de Kabataş Fındıklı’da bir lokumcuda çalışmaya başlıyor. Kalfa olunca, 1942’de 30 lira karşılığında burayı devralıyor. İhsan Demirtaş şöyle diyor,Semtimizde, özellikle 1985’ten sonra; imar da olmadığından; binalar metruk ve bakımsız kaldı. Böyle olunca çarşıya aile gelmemeye başladı.Kantarcılar sokağında yer alan dükkan gece bir saatten sonra insanların giremeyeceği havaya bürünüyor diyor.
Üç Yıldız
Badem ezmesi, lokumları, helvaları ve akide şekerleriyle nam salan Üç Yıldız Şekerleme’nin ikinci kuşaktan sahibi Feridun Dörtler,
Dörtler, Beyoğlu Balıkpazarı’ndaki dükkanın ismindeki üç yıldızın bir ortaklıktan kaynaklandığını söyledi. İş yerinin babası Ahmet Fikri Bey, amcası ve o gün onlara yakın üçüncü bir genç tarafından kurulduğunu belirten Dörtler, şunları anlattı:
“Babam en büyükleriymiş. 1926’da bu dükkanı üç yıldız olarak kurmuşlar. Kurulduğundan beri de hep burada, aynı sokakta. Zaten burası babamlara devredilmeden evvel de bir şekerci dükkanıymış.Elmacık reçeli, elma bahçelerinin ortasına dikilen ve normal elma ağaçlarının oluşmasını sağlayan damızlık elma ağacının, napolyon kirazı büyüklüğünde olan elmalarından yapılıyor.
Hacı Niyazi Efendi
Çiçek Pasajı içerisinde tarih kokan bir eski dükkan.Girişte hemen solda 107 yıllık vitrininde lokuma dair aradığınız her şey mevcut. Zaten buranın bir diğer özelliği de Türkiye’de ilk defa bademli- kaymaklı lokum yapan yer olması. Ayrıca 55 çeşit ürün yelpazesi ile Osmanlı tatlılarından cezerye, bal, fıstık, nar, badem, ceviz ve yer fıstığından hiç şeker kullanılmadan yapılan çerez döneri, padişah tatlısı ve vezir lokmasını da günümüze taşıyor
Tarihi Galata Şekercisi
1973 yılında Koçu Mancaridis ve Hasan Ormancı tarafından ORDAL Şekerleme ismi ile kurulmuştur. Günümüzde Hasan Ormancı ve oğulları Habib, Said ve Süleyman Ormancı kardeşler tarafından devam ettirilmiştir.
Firmamız ilk yıllarında meyve şekerlemesi, marmelat ve akide şekeri üretimi ile başlamış, Akide şekerinde Türkiye çapında ve Almanya’da aranılan bir marka haline gelmiştir. Firmamız lokum üretimine yeni başlamış ve gelecek vaad eder durumdadır.
Şekerci Hafız Mustafa
Yurt dışında ilk, toplamda 11’inci mağazası olan Hafız Mustafa İsmail Hakkı Zade tarafından 1864 yılında kurulmuştur.
İlk olarak akide şekeri üretimiyle başlasa da daha sonra oğul Hafız Mustafa tarafından poğaça bulunmuş ve dükkanda şekerlemelerin yanında poğaçayı da müşterilerine sunmaya başlamışlar.
Avrupa’dan ödüllü
Tat değerlendirmesi ve sertifikasyonu alanında dünyada lider kuruluşlardan olan ‘International Taste Institute’, 2019 yılı tüketici gıda ve içecek ürünleri değerlendirmesinde ödüle layık görülmüştü.