Kalenderhane Camii Nerede? Kalenderhane Camisi Tarihi, Özellikleri, Hikayesi Ve Mimarı Hakkında Bilgi
Kalenderhane Camii ya da eski adıyla Theotokos Kyriotissa Kilisesi (Yunanca: Εκκλησία της Θεοτόκου Κυριώτισσας), İstanbul‘un Vefa semtinde Doğu Romadöneminden kalma bir yapıdır. Bozdoğan Kemeri‘nin en doğu ucunun güneyinde yer alır.
1453 yılından sonra Fatih Sultan Mehmet, bu yapıyı Kalenderlere vermiştir.
1. yüzyılda saray ağalarından biri olan Maktul Beşir Ağa tarafından camiiye çevrilmiştir. Doğal afet ve yangınlardan zarar gören Kalenderhane Camii, 1854 yılında restorasyona uğramıştır. 1930 yılında yıldırım sebebi ile yıkılan minare sebebiyle camii terk edilmiştir.
Restorasyon Çalışmaları
Kalenderhane Camii terk edildikten sonra depo gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaya devam etmiştir. İbadet için kapalı olsa da diğer işler için kullanılmıştır. Harap halde olduğu için uzun bir süre restore edilme çabalarına girilmemiştir.
Harvard ve İstanbul Teknik Üniversitesinin ortak çalışmalarına konu olmuştur. 1968 yılında yeniden restore edilmiştir. O dönemde ibadete açılmıştır ve yeniden kapanmamıştır.
Kalenderhane Camii Özellikleri
Kalenderhane Camii, döneminin özellikleri yansıtan bir mimariye sahiptir. Duvarları taş ve tuğla karışımından oluşmuştur. Ana kubbesi dört kemer üzerine oturtulmuştur. Kubbe içinde mozaik desenler bulunur fakat diğer mozaikler sıva ile kapatılmıştır. İç duvarlarda mermer kaplamaları ve kabartmalar bulunur.
Kalenderhane Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?
Kalenderhane Camii, Marmara bölgesinde İstanbul ilinde yer alır. İstanbul’un sahip olduğu çeşitli tarihi güzelliklerden biridir. Vefa semtinde yer alarak ziyarete ve ibadete açıktır.
Vezneciler metro durağında inerek biraz yürüme ile ulaşılabilir. Ayrıca şahsi ulaşım araçları ile gidip görülebilir.