Bursa Lezzet Durakları
Meşe odununda yavaş yavaş pişen döner, tırnak pide, tereyağlı sos ve yoğurt… Evet, İskender Kebap’tan bahsediyoruz. 1867 yılında İskender Efendi’nin Bursa Kayhan’daki ufacık dükkanında keşfettiği bu lezzet, Bursa denildiğinde akla ilk gelen yemektir. Ancak biz diğer beğenilen yerleri popüler olmayan ama yazılmayaı hakeden mekanları sizler için listeledik.
Kahvaltı
Pasto
Anlatmaya gerek yok bursa’ya gelince buraya uğrayın.
DEREBAHÇE RESTAURANT
BURSA’nın arka bahçesi olarak bilinen Doburca’da bulunan bir restaurant. Kahvaltının yanı sıra öğlen ve akşam yemeği servisleri de bulunuyor.
Misi Karşıyaka Restoran
İnanç Fırın
Burada ne yenir?
Tahinli pide
Ev Yemekleri Fasülyeli /Nilüfer
Fasülye çeşitleri süt helvası deneyin
Kebapçı İskender (Cevat İskenderoğlu)
Halk arasında “Mavi Dükkan” ismiyle tanınan Kebapçı İskender, İskender Efendi’nin çocuklarından Cevat İskenderoğlu ve varisleri tarafından işletiliyor. 1867 yılından bu yana faaliyette olan Kebapçı İskender’de odun ateşinde yavaş yavaş pişen etler tereyağı ve domates sosu ile adeta bir sanat eserine dönüşüyor.
Oldukça küçük bir dükkana sahip olan Kebapçı İskender’de yemek yemek için sıra bekleme olasılığınız oldukça yüksek. 40 kişilik kapasitesi olan bu mekanda rezervasyonun kabul edilmediğini de üzülerek belirtmek zorundayız. Yine de yiyeceğiniz kebabın bekleme sürenize değeceğini söylemeliyiz.
Uludağ Kebapçısı Cemal
Bursa’da 54 senelik bir isim olan Cemal/Cemil Usta, Uludağ Kepapçısı’nın kurucuları olup aslen Bulgaristan göçmenidirler. Bu işin en başındaki isim İskender’in yanında senelerce çalıştıktan sonra artık kendi yerlerini açmaya karar vererek bu lokantayı kurarlar. Tek bir gün aksatmaksızın her sabah işlerinin başında olan ustalar birer sene arayla hayatlarını kaybetmişler ve arından bayrağı Ramazan Usta devralmıştır. Eski garajın yerinde olan 2 metrekarelik küçük dükkanda tabiri caizse deli gibi çalışarak en güzelini sunmak için çaba sarf ediyorlar.
Küçük Saray Pideli Köfte
İskenderiyle olduğu kadar pideli köftesiyle de meşhur olan Bursa’da Küçük Saray Pideli Köftecisi’nde yemeden geri dönmeyin derim. Yemeğin ardından sütlü kadayıfı denemenizi de öneririm.
Çiçek Izgara
Köfte için tercih edebileceğiniz Çiçek Izgara en doğru adres dense yanlış olmaz. Senelerdir hizmet veren işletme hem yerli hemde yabancı misafirler tarafından oldukça sevilen mekanın köftesini mutlaka yiyin.
Acı Dayı Cantık
Yıllar boyu aldığı göçler sebebiyle mutfağı bir hayli zenginlemiştir. Mayalı hamur kullanılarak yapılan Cantık, bir Tatar böreği çeşidi olup Bursa ilimizde de oldukça popülerdir. Her adımda bir cantıkçılara rastlamanız mümkün. Ama bunlar arasında en bilineni Tarihi Kayhan Çarşısı’nın sonunda, Eski Tekel Binası’nın arkasında konumlanmış olan Acı Dayı’dır. Bu nefis lezzeti tatmadan Bursa’dan dönmeyin!
Tarihi Kayhan Çarşısına Gidin
Sokaklarından köfte ve tereyağ kokuları yükselen, meşhur “Bursa döner kebabı”nın da ilk kaynağı Tarihi Kayhan Çarşısı, damağı şenlendiren lezzetleriyle her gün yüzlerce kişiyi ağırlıyor.
Tuz Pazasında Tarihi Abdal Fırınına Git
En lezzetli tahinli pidelerden biride Bursa’da burada yapılır, belki bize yılların alışkanlığı olduğu için öyle geliyordur ama, gerçekten de Bursa’da tahinli pide Abdal Camii civarında yenir.
Adres: Tuzpazarı Mahallesi Abdal Caddesi 12.Fırın Sokak No:2
Hacı Kayhan Tatlıcısı
İnegöl
Sütlü tatlıları ve ürünleri lezzetli bölgede iyilerden.