Yeşilyurt Köyü
Kazdağlarının eteğine kurulu Yeşilyut köyü muhteşem doğası bozulmamış mimarisi ‘’Taş evleri’’ ile son zamanlarda tatilcilerin gözde duraklarından.
Ülkemizin heryeri cennet kendimizi şanslı hissetmeliyiz.Bu ve bunun gibi taş yapıda mimarisi muhteşem doğası ile olan Avrupa şehirlerine miyonlarca turist gidiyor.Hemen yanı başımızdaki saklı cennetleri keşfedin.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olmasına rağmen Balıkesir Edremit-Altınoluğa daha yakın Küçükkuyu beldesi sınırları içerisinde bulunan köy, başta İstanbul,Ankara ve İzmir’de yaşayanlar olmak üzere, büyük şehirlerin stresinden günübirlik kaçmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.
RivayetlereGöre
Mitolojiye göre, dünyanın ilk güzellik yarışması, köyün de bulunduğu bu dağda yapıldı ve yarışmada Kral Priamos’un oğlu Paris, Helen, Athena ve Afrodit arasından güzelliğin ve sevginin simgesi Afrodit’i kraliçe olarak seçti. Yüzyıllardır yaşamın sürdüğü, Likyalılar, Persler ve Romalılara zaman zaman yurt olan bölge, antik İyonya’nın önemli geçiş noktalarından birisini oluşturdu.
Taş Evlere İlgi Büyük
Yeşilyurt’a ilginin artmasıyla eski taş yapıların mimari görünümlerine uygun olarak restore edilip otel, pansiyon, restoran haline getirilerek ziyaretçilerin hizmetine sunulması yatıyor. Gelibolu Yarımadası ile antik kentler Truva ve Assos’u gezmeye gelenlerin daha sonra popüler hale gelen bu köye uğruyor.
Köyün içinde öncelikle Aracını Park Edin Ve doğanın Tadını Çıkararak yürümeye başlayın
Yeşilyurt Köyü’nün patika yolları yürüyüşü sevenler için, ideal bir parkur oluşturuyor.
Astım Hastaları İçin Şifa Kaynağı
Badem ağaçları amaçları, şifalı bitkileri, baş döndürücü kokular saçan çiçek ve otları ile bezenmiş köy, özellikle astım ve kalp hastaları için gerçek bir şifa kaynağıdır.
Köyde eskiden Oğuzların Türk Boyları ve Rumlarında Yaşıdığı Söylenmekte
Köyün meydanında bulunan tarihi cami, minaresi ile dikkati çekiyor.
Câminin sade olan dış görünüşüne karşılık, içeride alçıdan yapılan mihrap oldukça süslüdür. İçiçe iki niş hâlinde düzenlenmiş olup, kıble duvarının 2/3’ünü aşan bir yüksekliğe sahiptir. Cephesi, yatay silmeler ve impostlarla çok katlı bir düzen etkisi bırakır
Caminin Tarihi
Muhteşem bir yapıt, osmanlının son döneminin izlerini taşıyor, aynı zamanda yöresel mimarinin karakteristik özelliklerini barındırıyor. İzmir- çanakkale yolunda bulunan Yeşilyurt köyüne mutlaka uğrayın ve bu camiyi ziyaret edin derim. Ahşap işçiliği, boyama tekniği, zarafet hayran kalacaksınız.
Yeşilyurt Köyü Camisi kiliseden camiye çevrilmiştir. Kilisenin ne zaman yapıldığı konusunda yeterli bir bilgiye rastlanmamıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra mübadele kapsamında Çanakkale’den Rumların ayrılmasından sonra camiye dönüştürülmüştür. Cami kareye yakın dikdörtgen planlı olup, kaba taş ve tuğladan yapılmıştır.
Üzeri ahşap bir çatı ile örtülüdür. Beden duvarları üzerinde iki sıra halinde pencereler bulunmaktadır. Bunlardan ikisi yuvarlak kemerli, biri de ikiz pencereler halinde ampir üsluptadır. Camiye çevrildikten sonra yanına dikdörtgen taş bir kaide üzerine yuvarlak gövdeli, tek şerefeli bir minare eklenmiştir. Mihrabı herhangi bir özellik taşımamaktadır
Kitâbeye göre çeşme, İbrahim Efendi’nin kızı Hoca Âdile Hanım tarafından H.1225 / M.1810 tarihinde yaptırılmıştır. Câminin haziresindeki bir mezar taşından “ta’lim-i sıbyân” Âdile Hoca’nın H.1228/ M.1813 yılında vefat ettiğini öğreniyoruz. Bütün bunlar, burada daha eski bir câminin varlığını ve bu yapının M.1904 tarihinde onarıldığını; bu sırada kuzeyindeki kapalı son cemaat yerinin tümüyle yenilendiğini veya eklendiğini düşündürüyor
Tarihî geçmişinin en azından 17. yüzyıl sonlarına kadar uzandığını sandığımız yapı, 18. ve 19. yüzyıllarda da onarılmış olmalıdır. Özellikle mihrap ve minberin üslûbu 19. yüzyıla uygun düşmektedir. Minberdeki alçı perde düzenlemesinin benzerlerine Batı Anadolu’daki 19. 4 Bu taş “Koca Mehmed” adında bir kişiye aittir. Mezar taşları ayrı bir inceleme konusu olduğundan burada tek tek taşlar üzerinde durulmamıştır. Yeşilyurt Köyü Câmii 317 yüzyıl yapılarından İzmir Kemeraltı Câmii, İzmir Hisar Câmii, Muğla Şeyh Câmii5 ve Kırkağaç Çiftehanlar Câmii gibi örneklerde rastlanmaktadır
Yeşilyurt Köyü’nde Nerede Kalınır?
Yeşilyurt Köyü konaklama açısından oldukça geniş olanaklara sahiptir. Yeşilyurt köyünde birçok otel, motel, pansiyon bulunmaktadır. Köyün mimarisine uygun çoğu taş binadan oluşan otellerin bir kısmı Rum’lardan kalma binalarda hizmet vermektedir.
Manici kasrı,Çetmihan Hotel, Atlıhan Butik Otel, Kısık Konağı, Sardunya Konak,Reis Inn Hotel, Öngen Country Hotel gibi birçok konaklama seçeneği mevcut.
Ayrıca Bakınız…
https://www.etstur.com/Canakkale-Yesilyurt-Koyu-Otelleri?&adult_1=2
Yeşilyurt Köyü’nde Ne Yenir?
Yeşilyurt Köyü kahvaltı mekanları ve yöresel yemekler açısından da oldukça zengin bir köy. Mekanların hepsinde hem kahvaltı hem de zeytinyağlı yöresel yemekler bulabilirsiniz. Yörenin zeytin ve zeytinyağının meşhur olduğunu zaten söylememe gerek yoktur😉
Ege bölgesinin Manlama denilen köye ait yöresel lezzeti tadın.
Köye daha gelmeden köyün girişinde sağ tarafta yer alan otoparkıda olan köy meydanında Çakır Kahvaltı Evinde kahvaltımızı yapmıştık ve memnun kaldık.Gözlemeleri ve doğal içeçekleri katkısızdı.Mekanun sahipleride güleryüzlü insanlardı.
Yeşilyurt Köy Konağı, Han Cafe ve Radika Cafe, köyün üst taraflarına doğru çıktıkça birbirinden kaliteli mekanlarda gönül rahatlığıyla kahvaltınızı yapabilir, yöresel yemekler yiyebilirsiniz.
Küçükkuyu Merkez
Burası Ege’nin başladığı yer;
Küçükkuyu
Küçükkuyu’ya gelip ziyaret etmeniz gereken yakın yerlerin başında: Yeşilyurt Köyü, Zeus Altarı, Adetepe, Zeytin Müzesi, Küçükçetmi Köyü, Mıhlı Çayı, Antandros Antik Kenti, Güre Gelin Çamı Piknik Yeri, Pınarbaşı, Sütüven Şalalesi, Hasanboğuldu Şelalesi, Tahtakuşlar Etnografya Müzesi gezip görmeniz gereken yerler arasındadır.
Yeme-İçme Önerileri
Yemek için alternatif olarak Küçükkuyu merkezde Çanakkale Balıkesir yolu üzerinde Uysal Pide-kebap tavsiye edilir.
Ayrıca Küçükkuyu limanında yürüyüş yapabilir, salaş balıkçılara uğrayabilirsin.Küçükkuyu diğer tatil yörelerine göre daha salaş çok büyük değil.
Mekan Önerisi:Yengeç Balık Restaurantı Küçükkuyu’nun iyilerinden.Sahilde Atatürk Heykeli’nin hemen yanında yer alıyor.Mezeleri taze ve lezzetlidir.
Yakın Mesafe’de Adatepe’ye uğra ..
Cunda Adası Gezilecek Yerler ve Gidilecek Mekanlar I Biyeregitsek
Comments 3