STOCKHOLM SENDROMU
Yeni bir yere adım attığınızda, genellikle ilk yaptığınız şey o yerin en popüler aktivitelerini Google’da aramak olur. Ancak keşfetmeyi düşündüğünüz yer İsveç’in efsanevi başkenti Stockholm ise, sizi orada yapılacak sıradan turistik etkinliklerden uzaklaştırmaya kararlıyız.
Stockholm sendromu, bir kişinin kendisini rehin alan kişiyle veya saldırganıyla güçlü bir duygusal bağ geliştirdiği psikolojik bir durumdur. Bu terim, 1973 yılında Stockholm’de gerçekleşen bir banka soygununa dayanır. Olay sırasında soyguncular, banka çalışanlarını altı gün boyunca rehin tutmuş ve zamanla rehineler, soyguncularla empati kurarak onlara karşı bir yakınlık hissetmeye başlamışlardır. Hatta bu rehineler, soyguncuların onları kurtardığını düşünerek polise karşı olumsuz bir tavır sergilemişlerdir.
Şimdilerde otel olarak kullanılan bu eski banka binası, Stockholm sendromunun ortaya çıktığı yerdir. Üzerine şarkılar yazılan bu psikolojik fenomenin doğuşuna tanıklık eden binayı, arka planda Muse’un Stockholm Syndrome şarkısı çalarken ziyaret etmek oldukça etkileyici olabilir.
Bu olayın ardından, rehinelerle saldırganlar arasında gelişen benzer duygusal bağlar “Stockholm sendromu” olarak tanımlanmaya başlanmıştır.
“Instagram hesabımızda, bu bina hakkında detaylı bilgiler paylaştığımız bir reel video çektik. Göz atmayı unutmayın!”