İstanbul’a Hayran Olmanız İçin 10 Tarihi Yer
Biliyoruz ki İstanbul’da gezilecek yerler bitmez, Merak ediyoruz İstanbulu…
Dile kolay tam 8 bin yıllık bir yerleşim yeri İstanbul.
Nice medeniyet bu şehri almak için sefere çıktı.
Yedi denizin gemileri İstanbul limanlarına demirledi ve nice kervan dünyanın bir ucundan getirdiği malları İstanbul pazarlarında satışa çıkardı.
Bugün İstanbul’un dört bir yanında arzı endam eden sayısız tarihi yapı, İstanbul’u dev bir açık hava müzesine dönüştürüyor.
İstanbul gezilecek yerler listesi hazırlamak, gezi yazısı yazmak veya hepsini bir yazıda toplamak tabiki zor:) Seçim yapmak zor biz aklımıza gelenlerden ilk 10 tarihi yerleri hazırladık.
İstanbul’un devasa yaşam alanından ve yapılacak şeylerin bolluğundan, İstanbul başlıklı yazımızda Avrupa yakasında gezilecek yerler ve Anadolu Yakası’nda gezilecek yerler diye ikiye ayırmadık.
İstiklal Caddesi İstanbul’da gezilecek yerlerin en başlarında yer alıyor.İstiklal Caddesi’nin estetik yapısı-binaları, pasajları(Atlas- Çiçek- Aznavur…), tüneli, Çukurcuma’sı, Cihangir’i, Nevizade’si, Asmalı Mecit Sokağı, Saint Antoine Kilisesi, Mısır Apartmanı, mutlaka görülmesi gereken unsurlar.Bunlarla ilgili gezi yazısını daha sonra sizlerle paylaşıcaz…
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler
1. Ayasofya
İstanbul’un gözbebeği Tarihi Yarımada’yı gezmeye başlamak için en doğru yer Ayasofya Cami.
Dünyanın en tanınmış ibadethanelerinden biri olarak aynı yerde 3 defa inşa edilen Ayasofya, son halini 537 yılında aldı.
2. Topkapı Sarayı
Osmanlı İmparatorluğu, dünyanın en geniş sınırlara ulaşmış ve yüzyıllarca hakimiyetini sürdürmüş imparatorluklarından biri. Bu köklü tarihin ve ihtişamlı yapının 400 yıl boyunca yönetildiği, sultanların ve ailelerinin yaşadığı Topkapı Sarayı
3. Kapalı Çarşı (Grand Bazaar)
Tarihi Yarımada’nın en gözde duraklarından biri de Beyazıt’ta 550 yıldır ayakta duran Kapalı Çarşı. Yabancıların Grand Bazaar adıyla tanıdığı Kapalı Çarşı,
4.Yerebatan Sarnıcı
Bizans Dönemi’nde sarayın su ihtiyacını karşılamak için yaptırılan sarnıç, göz alıcı sütunları ve Medusa heykeli ile bugün bile görenleri kendisine hayran bırakıyor.
5.Galata Kulesi
Bugün en tepesine çıkıp İstanbul manzarasını seyretmek için uzun kuyrukların beklendiği Galata Kulesi, İstanbul’un siluetini çizen en önemli simgelerden biri.
6.Dolmabahçe Sarayı
Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecit tarafından Boğaz kıyısında, 1856’da yaptırılan bu Dolmabahçe Sarayı, Batı mimarisinden izler taşıyan ihtişamlı görüntüsüyle İstanbul’un en önemli simge yapılarından biri.
7.Kuleli Askeri Lisesi
İstanbul’un siluetini çizen önemli mimari yapılardan biri de Kuleli Askeri Lisesi. Çengelköy kıyısından Boğaz’a bakan bu yapının tam arkasında yer alan İstanbul’daki ikinci en büyük Türk bayrağı yer alıyor.
8.Kız Kulesi
Üsküdar-Beşiktaş motorlarıyla karşıya geçerken yanından geçtiğimiz nazlı güzel Kız Kulesi hakkında sayısız efsane var…
9.Süleymaniye Camii
Dünyanın tanıdığı ismiyle Muhteşem Süleyman, yani Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551-1557 yılları arasında Mimari Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Camii, Beyazıt’ta yer alıyor.
10.Fener Rum Patrikhanesi
Rum Ortodoks Patrikhanesi olarak da anılan Fener Rum Patrikhanesi, Haliç kıyısında Balat’ta yer alıyor.