Atina Gezi Rehberi | Biyeregitsek

ATİNA GEZİSİ

Atina Gezi Rehberi

Avrupa başkentlerinden bahsederken aklınıza genellikle Londra, Paris, belki Roma ya da Madrid gelir. Peki ya Atina? Yunanistan’ın başkenti olan Atina ,Attico bölgesi içinde yer alan, dünyanın en eski şehirlerinden biridir. 

Atina’nın Tarihi,

Atina, Milattan Önce 3000’lere dayanan etkileyici bir tarih ve kültürel mirasa ev sahipliği yapmasının yanında, sokakları capcanlı, kaotik, şaşırtıcı, yoğun graffitti duvarlara, bit pazarına, yoğun turist kalabalığına eşlik eden hareketli ve capcanlı insanlara sahip, içinde birçok zıtlık barındıran kozmopolit bir başkent 

ATİNA’YA GİTMEK İÇİN VİZE GEREKLİ Mİ? YUNANİSTAN VİZESİ NASIL ALINIR?

Evet, Yunanistan Avrupa Birliği’nde olduğundan, Yunanistan’a gitmeden evvel Schengen vizesi almanız gerekmekte. Yunanistan’da geçerli para birimi Euro’dur.

Atina’ya Ne Zaman Gidilir?

Pastoral Yunan adalarından gemi turundan tamamen farklı bir tatil deneyimi olan Atina, yaz mevsiminde ve yoğun ve çok sıcak hissedebilir, ancak ilkbahar ve sonbaharda yine de güzel havanın tadını çıkarabilir ve çok daha az turist görebilirsiniz.

ATİNA KAÇ GÜNDE GEZİLİR?

Atina’nın ne kadarını görmek istediğinize bağlı. Hızlı bir giriş yapayım derseniz, Atina’yı 2 veya 3 günde gezebilirsiniz.

ATİNA’DA NEREDE KALINIR? ATİNA KONAKLAMA REHBERİ VE ATİNA OTELLERİ

Atina’da turistik ve tarihi yerler genellikle birbirine çok yakın ve çoğu yürüme mesafesinde. Bu sebeple, tercih edilen konaklama mekanları genellikle Ermou caddesi ve SyntagmaMeydanı, Monastraki, Plaka çevresinde oluyor. 

Atina’da ne yenir, ne içilir?

Yunan mutfağı çok çeşitlidir ve bu yüzden Atina veya Yunanistan’da mutlaka denemeniz gereken yemekler vardır. Popüler pide dönerinin yanı sıra, ızgaradan başka birçok spesiyal bulunur. Souvlaki, “küçük şiş” veya “şiş” olarak tercüme edilir.. Popüler bir başlangıç olarak, pirinçle doldurulmuş asma yaprakları olan dolmadakia yöresel yemek yenebilir.

Cafe olarak önerimiz ise , Taverna Bairaktaris, 1879’dan beri Yunan mutfağından birçok tipik yemek sunmaktadır. Sokak lezzetlerine meraklıysanız çok daha ucuz olan ve sizi doyuran döner tadabilirsiniz.

ATİNA’YA NASIL GİDİLİR? ATİNA’YA ULAŞIM

Atina nerede sorusuna karşılık olarak ilk bilmemiz gereken, Türkiye’den Atina’ya yolculuğun kapı komşumuz olması sebebiyle çok kısa sürmesidir. İstanbul ve İzmir’den Atina’ya direkt uçuş mevcuttur. Bu uçuş İstanbul’dan 1 saat 15 dakika, İzmir’den ise sadece 55 dakikadır. Atina’ya ulaşımınızı otobüs ile de gerçekleştirebilirsiniz. 

Yunanistan’ın başkenti Atina Havalimanı EleftheriosVenizelos Havalimanı’na, tüm Avrupa ülkelerinden ve Kuzey Amerika’dan direkt veya aktarmalı uçuş imkanı mevcut.

Otobüsle Yunanistana Gidiş

Otobüsle Yunanistan’a gitmeyi düşünüyorsanız ve vaktiniz varsa, otobüsle Atina’ya gitmek için yolculuk uzun (yaklaşık 15 saat veya sınır geçişleri sebebi ile artabilir)  ama maliyeti oldukça düşük olacaktır. İstanbul’dan Atina’ya belli başlı otobüs firmaları seferler düzenliyor ve yolculuk Esenler Otogarı’ndan başlayıp , İpsala- Kavala güzergâhı takip edilerek Selanik’e ulaşılır.

Atina’ya Araç İle Geçiş

Atina’ya arabayla nasıl gidilir  , arabayla Atina kaç saat derseniz, İstanbul Atina arası 1096 kilometre ve yaklaşık 10-11 saat seyahat süresi olacaktır.

Turistik Turlar

Atina seyahatinizde üstü açık çift katlı bir

otobüsle Atina’yı dolaşabilir, Akropolis veya Plaka gibi en sevdiğiniz turistik mekanlarda daha fazla zaman geçirmek için 14 duraktan herhangi birine inip binebilirsiniz.

1. Akropolis
2. Akropolis müzesi
3. PhilopapposTepesi
4. Ares Tepesi
5. Antik Agora
6. Sintagma Meydanı
7. Panathinaic Stadyumu

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Akropolis başta olmak üzere Anafiotika, Plaka, Monastiraki ve Thissio’nuneteklerinde yer alan alanlar, harika Neoklasik yapılar, şık ve geleneksel kafeler ve mağazalar, dar virajlı sokaklar ve Akropolis’in inanılmaz manzaralarına ev sahipliği yapan Atina, küçük Ortodoks kiliseleriyle de oldukça güzel bir şehir.

Agora’dan Akropolis’e doğru yürüyebilirsiniz. Agora’nın uzantısı ise Roma Forumu. Ayırca Syntagma Meydanı ve Atina’nın antik mezarlık alanı olan Kerameikos’u da mutlaka görün.

Plaka Bölgesi

Atina’ya giden Türk turistlere en çok rastlayacağınız bölge Plaka olur .

Gemi turu veya bireysel fark etmez gideceğiniz merkez lokasyonlardan birisidir. Burada Türk dönerine ‘’Gyros”  deniyor. İsmi Yunanca’da dönmek anlamına gelen “γύρος” kelimesinden geliyor, tıpkı “döner”in Türkçede dönmek anlamına gelmesi gibi. Bu harika yemeğin kökeni 1922-1923 yıllarında İzmir ve İstanbul’dan gelen göçmenlere dayanıyor.Bundan sonra da tarif Yunanistan’ın her köşesine yayılıyor.

Plaka bölgesinde , döner tadacağınız ve Türk baklavası(Yunan Baklavası Diyorlar) yiyebileceğiniz mekanlar bulabilirsiniz .

Akropolis

Akropolis, Atina’daki yüksek bir tepede güçlü bir şekilde yükselir. Yunanistan’ın en önemli antik arkeolojik alanlarından biridir ve Atina’nın simgesidir. Akropolis, 1986’dan beri UNESCO Dünya mirası listesinde.

Ares Tepesi

Tarihi öneme sahip bir diğer tepe ise Ares tepesidir. Antik çağda, Areopagus adını da taşıyan yüksek konseyin toplanma yeriydi