Remote Çalışma Nedir?
Remote (Uzaktan) Çalışmak
Son dönemlerde pandemi sonradı oldukça rağbet gören remote (uzaktan) çalışma sistemi, doğru uygulandığında pek çok açıdan yararlı bir konsept olarak karşımıza çıkar. Esnek ekonomi olarak da ifade edilen bu çalışma yöntemi, çalışanın ofis ortamı dışında faaliyet göstermesidir.
Öneri:
Eğer tam zamanlı uzaktan çalışacaksanız ve çalışacağınız projeyi seçebilme imkanınız varsa doğru iş için iyi karar vermenizi tavsiye ederim. Çünkü uzun dönem aynı projede çalışacaksınız. Upwork’teki gibi kısa süreli proje değişikliği yapma imkanınız olmayacak.
Doğru Planlama:
Doğru planlama sayesinde çalışanlar ofis ortamını evine ya da dilediği bir ortama kurarak iş hayatını profesyonel bir şekle sokabilir. Maksimum verimin elde edilmesine yardımcı olan ve motivasyonu yükselten remote çalışma sistemi, işe pek çok açıdan katkı sağlar.
Çalışanlar Açısından Remote Çalışmanın Avantajları
• Esnek Yaşam Tarzı
• Sağlık ve Zindelik Kazanma
• Daha İyi Performans Gösterme
Uzaktan çalışma vizesi sunan ülkeler hangileri?
- Almanya: Freiberufler Vizesi, serbest çalışan olarak çalışan dijital göçebelerin yasal olarak Alman topraklarında kalmalarına izin veriyor. Bu vizeye başvurmak için profesyonellerin serbest çalıştıklarını gösteren kanıtlara, profesyonel bir yetkiye, banka hesap özetlerine, emeklilik planı veya bloke edilmiş bir hesapla birlikte finansal likidite kanıtına ihtiyaç duyuluyor.
- Estonya: Çalışanların, şirketlerini dijital olarak kaydettirerek ülkede yaşamalarına izin veren sistemiyle Estonya, tüm başvuru sürecini dijital olarak gerçekleştiriyor.
- Yunanistan: Yunanistan, vizenin süresi, ücretleri ve gereklilikleri konusunda herhangi bir yönerge sunmamış olsa da Avrupa Birliği, dijital göçebe vizeleri için genel bir kuralın şunları içereceğini belirtiyor
- Gürcistan: 95 ülkeden profesyoneller, 180 günden fazla ve bir yıldan az olmak kaydıyla söz konusu vize için başvuru yapabiliyor
- Hırvatistan
- Çekya
- Malta
- Portekiz
Türkiye’den Yurtdışına Remote Çalışma Vergisi
Yurtdışına remote çalışmak yazılımcılar, veri analizi, tasarım vb. konularda yetişmiş kişiler için artık ilk seçenek haline geldi ve yaygınlaştı.
Çalıştığınız şirketiniz sizin adınıza ödemesi gereken vergileri, şirketin bağlı olduğu ülkeye ödüyorsa, maaşınız için bir kez daha Türkiye’de vergi verme zorunluluğunuz bulunmuyor. Eğer Türkiye’de yaşıyor ve kazancınızı Türk bankalarına transfer ediyorsanız ve şirketiniz sizin adınıza vergi ödemiyorsa mutlaka vergi ödemek zorundasınız. Bu gibi konuları aranızdaki sözleşmede belirlemiş olmalısınız.
Birçok yazılımcı vb. Remote çalışarak kazanç sağlayıp ödemelerini Türk bankalarına alıyor ve vergisi ödenmemesine rağmen henüz bunun farkında değil ve ileride yapılacak incelemelerde tespit edildiğinde ödemesi gereken vergilerin üzerinde cezalarla karşılaşacağı ihtimal dahilinde bulunuyor.
Vergi Nasıl Ödenir?
Türkiye’de vergi vermek için elde ettiğiniz gelir ticari veya serbest meslek kazancı olarak adlandırılıyor. Bu kazançları da vergilendirebilmeniz için bir şirket kurmanız gerekli. Kuracağınız şirket şahıs şirketi, Anonim şirker veya Limited olabilir. Şirketinizi home ofis olarak da kurabilirsiniz.