Mimarisi ile Dikkat Çeken Muhteşem Moskova Metro Duraklar
Rusya’ya gidenler için keşfedilmesi gereken yerlerden birisi de kesinlikle metro istasyonları. Sizi şaşırtacak ve büyüleyecek bir mimariyle karşılaşacaksınız.
Fotoğraf sanatçısı Frank Herfort tarafından fotoğraflanan Moskova Metrosuna ve dünyadaki farklı tasarımdaki muhteşem Metro fotoğraf görselleride sizlerle paylaşıyoruz.
https://frankherfort.com/gallery/cccp-underground-soviet-metro-stations/
İhtişam Yer Altında Saklı
Moskova metrosu 15 Mayıs 1935’te, tünellerinde yapılan gösterişli yürüyüşler ve Bolşoy Tiyatrosu’ndan performanslarla açılıyor. İlk açıldığında yalnızca 13 istasyona sahip olan metro, bugün dünyanın en büyük ve geniş metrolarından biri ve görenleri kendine hayran bıraktırmakta oldukça başarılı. Özellikle daha geniş olan ana istasyonlar, büyüklüğüyle de bu ihtişamın hakkını veren bir atmosfere sahip. Yani Moskova’da gezerken ayaklarınızın altında akıp giden ihtişamı es geçmeniz büyük bir hata olacaktır.
Halkın Sarayı
Moskova metrosunun bir diğer adı da “Halkın Sarayı” (People’s Palace). Gördüğünüzde fark edeceksiniz, bir saray, lüks bir otel lobisi ya da masalsı bir balo salonuna girer gibi metro istasyonuna girmek, Moskova’nın gündelik koşturmacasının bu muazzam mimarinin içerisinde akıp gittiğine şahit olmak oldukça etkileyici.
Taşkent Metrosu
Moskova, Rusya’nın en büyük şehri. Dünyada da beşinci büyük şehir. 1917 Rus Devrimi’nden sonra başkent olan ve ismini içinden geçen nehirden alan şehir, baştan sona bir tarihi anlatıyor. Rus kültürüne ve tarihine şahit olacağınız bir Moskova gezisi planlıyorsanız, Moskova görülecek yerler listenize Moskova metrosunu da mutlaka yer almalı.
Şüphesiz yoğun bir mimari çalışma gerektiren metro duraklı gibi şehirler de tasarlanabiliyor.
Moskova metrosu, 203 durağa sahip ve her yıl devlet tarafından geliştirilmeye devam ediliyor ve her yıl yeni duraklar ekleniyor. Bugün toplam ray uzunluğu ise 339 kilometre. Her gün yaklaşık 9 milyon yolcu, Moskova metro istasyonunu kullanıyor. 26 Aralık 2013’te ise metro 9,2 milyon yolcu ile rekor kırıldı. Bu sayı, Londra ve New York şehirlerinin toplam yolcu sayısından bile daha fazla yolcu anlamına geliyor.
Moskova metrosu derinliği, 84 metreye kadar erişiyor. Bu durumda en derin istasyonu Park Pobedy.
Metronun, savaş döneminde karargah ve sığınak olarak da kullanılabilmesini sağlamak için bu kadar derin olduğu söyleniyor. Ki II. Dünya Savaşı’nda Almanların saldırısı sırasında sığınak olarak kullanılan metro, savaş sırasında 200’e yakın bebeğin doğumuna ev sahipliği yapmış. Bu yüzden Rusya için anlamlı bir hikayesi ve değeri olan yapı taşlarından biri görülüyor.
Moskova Metrosunun İlginç Anonsları
Moskova metrosunda durak ismi anonslarında farklı bir sistem mevcut. Anonslar, merkeze doğru giden trenlerde erkek sesiyle yapılırken merkezden uzaklaşan trenlerde kadın sesiyle yapılıyor.
Çember hatta da farklı bir sistem söz konusu. Saat yönü seferlerinin anonsları erkek sesiyle yapılırken saat yönü tersi olan seferlerin anonsları da kadın sesiyle yapılıyor.
Moskova Metro İstasyonunun Ünlü Durakları
Moskova metrosunun ünlü duraklarından biri Komsomolskaya metro istasyonu. Komsomol’un, istasyonun yapımı sırasında 13 bin destekçisini onurlandırmak için tasarlanan bir durak.
İkinci sırada Beyaz Rusya’nın geçmişini mozaiklerle anlatan durak Belorusskaya metro istasyonu var. Beyaz Rusya’ya özgü halı deseniyle kaplı zeminiyle dikkat çekiyor.
Teatralnaya:
Bolşoy Tiyatrosu’nun durağının içi komünist rejim gelince yıkılan Christ the Saviour Katedrali’nin mermerleriyle yapılmış. Krisotal lambalar, bronz çerçeveli resimlerle dekore edilmiş girişi görünce kendini az sonra tiyatrodaki izleyicilerden birine dönüşecek gibi hissetmen olası. Duvarlarda Kazakistan, Ukrayna, Gürcistan, Özbekistan gibi bir zamanlar S.S.C.B üyesi ülkelerin geleneksel dansçılarının kabartmaları bulunuyor.
Kievskaya:
İstasyon, Ukrayna’da yapılan yarışmanın kazananları tarafından tasarlanıyor. A.V. Myzin’in mozaikleri Rusya-Ukrayna arasındaki birlik ve beraberliği simgelemekte. 2006’da Fransız Hector Guimard’nun ünlü Art Nouveau girişinin reprodüksiyonu buraya getiriliyor. Karşılığında Ivan Lubennikov Paris-Madeleine istasyonuna kendi eserini yolluyor.
Elektrozavodskaya:
Tavanında 318 ampul, duvarlara resmedilmiş savaş dönemini aydınlatıyor. Özellikle boş olduğu saatlerde görüntü, nefes kesici.
Shosse Entuziastov:
Sarı mermerin her tonuna dokunabiliyor, platformun sonundaysa A. Kuznetsov’un “Özgürlük Ateşi” isimli heykelleriyle burun buruna geliyorsun.
Park Kultury:
1980 Moskova Olimpiyatları’nda en çok kullanılan istasyon Park Kultury.Çıkışında ünlü yazar Moxim Gorky’nin mozaiği var.
Haritanızı Unutmayın
Metro isimleri Kiril alfabesiyle yazıldığı için İngilizce bilmek yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden bir el haritası almak pratik bir çözüm olabilir. Bunun yanı sıra Moskova metrosu uygulamasını telefonunuza indirip İngilizce karşılığına bakıp Kiril alfabesiyle hangisi olduğunu bularak da sorunu çözebilirsiniz. Zaten alıştıktan bir süre sonra anlamanız da giderek kolaylaşıyor.
Teknolojiyede Ayak Uyduruyor
Geniş metro ağına sahip Rusya’nın başkenti Moskova’da yeni bir sisteme geçildi. Moskova Belediyesi’nin kurduğu “Face Pay” adlı yeni sisteme göre yolcular metro girişinde “Troyka” isimli metro biniş kartlarını kullanmak yerine yüzlerini göstererek metroya binmeye başladı.
https://www.turkrus.com/1807487-moskova-metrosu’nda-bilet-yok-yuz-var-xh.aspx